У наш час харчування змістилося від натуральних продуктів у бік фастфуду, готових перекусів, напівфабрикатів, солодких газованих та слабоалкогольних напоїв. Це сталося через їхню зручність, доступність та приємний смак. Однак такий раціон із переважанням продуктів із високим ступенем обробки, що містять добавки для покращення смаку, загального вигляду, подовження терміну зберігання може мати небажані наслідки як для здоров’я в цілому, так і для очей зокрема.
Продукти шкідливі для очей містять компоненти, що підвищують ризик розвитку серйозних захворювань – вікової макулярної дегенерації (ВМД), катаракти, глаукоми тощо. Якщо знати, що певна їжа псує зір, і те, які саме продукти шкідливі для очей, можна намагатися обирати їх якомога менше, та надавати перевагу збалансованому раціону.
Регулярно проводьте перевірки зору, при появі скарг обов’язково звертайтеся до лікаря. Пам’ятайте, самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я!
Зміст статті:
Продукти, які псують зір
Певні продукти шкодять сітківці ока та вважаються шкідливими для очей, якщо включати їх у свій щоденний раціон. Важливо читати етикетки та уникати певних компонентів:
1. Чіпси, солоні горішки, попкорн, м’ясні та рибні делікатеси, бургери, хот-доги та інші швидкі перекуси
Ці популярні продукти містять багато натрію (кухонної солі). З віком люди стають більш чутливими до солі, до того ж в організмі часто не вистачає води. Надлишок солі є небезпечним для очей збільшенням ризику розвитку глаукоми(3), катаракти(2) та ВМД(1). Вживання меншої кількості солі й більшої кількості води, а також продуктів, багатих калій, кальцій, магній допомагає позбавитися від надлишку солі в організмі та знизити ризик цих захворювань з віком.
2. Безалкогольні/слабоалкогольні напої, солодощі, випічка, соуси. Через вміст штучних підсолоджувачів (таких, як високофруктозний кукурудзяний сироп), їх систематичне вживання шкідливо для сітківки ока, оскільки збільшує ризик виникнення/прогресування ВМД. Крім того, такі продукти пов’язують із розвитком ожиріння, діабету 2-го типу, серцево-судинних захворювань.
3. Фастфуд, заморожена піца та обіди, готові сніданки, пакетоване печиво, енергетичні батончики. Для покращення смаку, текстури та продовження терміну зберігання цієї групи продуктів у них, як правило, додаються транс-жири. Це – тип жирів, що отримується при промисловій обробці рослинних олій, що робить їх твердими при кімнатній температурі. Відомі наукові дані, яки дозволяють припустити, що раціон із високим вмістом цих жирів збільшує ризик розвитку вікової макулярної дегенерації (ВМД)(4) та ураження кровоносних судин очей.
4. Алкоголь. Якщо алкоголь п’ють тривалий час на регулярній основі, він завдає великої шкоди зору:
- викликає незворотні зміни в центральній зоні сітківки, як результат зір стає розмитим, з’являються темні плями та хвилясті спотворення, стає складно розпізнавати обличчя та кольори;
- ушкоджує зоровий нерв, що веде до втрати зору;
- підвищує ймовірність глаукоми – захворювання, що загрожує сліпотою;
- збільшує ризик виникнення катаракти;
Важливо скорочувати вживання алкоголю, щоб захистити здоров’я очей.
Як впливає кава на зір
Здавна точаться суперечки про вплив на очі кави.
Зерна кави у своєму складі мають, крім кофеїну, безліч біологічно активних компонентів із цінними антиоксидантними та протизапальними властивостями. До них відносяться, наприклад, хлорогенові кислоти, дитерпени кафестол і кафеол, мікроелементи калій та магній, вітаміни групи В та ін. Фахівці вивчають спектр їхньої дії на організм, у тому числі й на зір. В наш час продовжуються активні дослідження та впливи на організм кофеїну, що міститься не тільки в каві та чаї, а й у популярних серед молоді енергетичних напоях(5). При цьому зроблено висновок, що кофеїн із таких напоїв здатний дещо підвищувати внутрішньоочний тиск, але немає доказів, що це може перерости у серйозні проблеми. Корисні властивості кави залежать від способу її приготування та кількості вжитого напою. Нині встановлено: якщо пити 1-2 чашки кави на день, то це безпечно для зору.
Продукти корисні для очей
Підтримання здоров’я очей досягається через комплексний підхід – збалансоване харчування, активний спосіб життя та захист очей від негативних факторів, зокрема від надмірного світлового випромінювання.
Збалансований раціон включає білки, вуглеводи, здорові жири, вітаміни, мінерали, клітковину та достатню кількість води. Основу такого раціону становлять свіжі продукти, багаті на вітаміни, мінерали, інші антиоксиданти: зелені листові овочі, фрукти, горіхи, бобові, нежирне молоко, рослинні олії, м’ясо, риба, морепродукти тощо. Про продукти корисні для очей детальніше читайте тут.
Крім того, дослідження вказують, що продукти, вирощені органічним способом із мінімальним використанням хімічних засобів захисту, мають вищий вміст антиоксидантів та поживних речовин.
Приймання спеціальних дієтичних добавок для зору збагачує раціон необхідними вітамінами, мінералами та іншими цінними для очей нутрієнтами. Як покращити зір в домашніх умовах читайте тут.
Пам’ятайте при цьому, що добавки не можуть замінити повноцінне харчування!
Висновки
- Хоча помірне споживання продуктів, що містять трансжири, штучні підсолоджувачі, кухонну сіль не обов’язково відразу відображається на здоров’ї очей, важливо розуміти ризики, пов’язані з їхнім надмірним споживанням.
- Для здоров’я очей важливе помірне споживання алкоголю та кофеїну.
- Збалансоване харчування з акцентом на зелені листові овочі, фрукти, горіхи, бобові, нежирне молоко, рослинні олії, м’ясо, рибу, морепродукти тощо допомагає підтримувати не тільки загальне здоров’я, а й здоров’я очей.
- Важливі не тільки дієта, а й здоровий спосіб життя, фізична активність, захист очей від надмірного світлового випромінювання, регулярні перевірки зору в офтальмолога.
Редакційна політика
https://nutrof.com.ua/ua/redakczionnaya-politika/
Джерела
Питання-відповідь
Відповідь: Вуглеводи самі по собі не шкідливі для очей, але тип вуглеводів та спосіб їхнього споживання можуть значною мірою впливати на здоров'я очей. Проблеми виникають головним чином через надмірне споживання простих вуглеводів і продуктів з високим глікемічним індексом, таких як цукор, білий хліб та інші перероблені зернові. Складні вуглеводи, що містяться у цілозернових продуктах, бобових, овочах та фруктах, мають нижчий глікемічний індекс і забезпечують організм клітковиною, вітамінами та мінералами, які підтримують здоров'я очей.
Оцініть користь статті:
Додати коментар