Акція

днів
годин
хвилин
секунд
з 15 березня
по 31 травня
nutrof

Вікова макулярна дегенерація після чорнобильської катастрофи

Важливі питання офтальмології: вікова макулярна дегенерація після чорнобильської катастрофи
Вчені продовжують аналізувати наслідки впливу радіаційного забруднення територій і низькодозового опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи на здоров’я і майбутнє нашого населення. Питанням взаємозв’язку вікової макулярної дегенерації (ВМД) з чорнобильською катастрофою і низькодозовим опроміненням, її лікуванню та профілактиці була присвячена доповідь директора Інституту радіаційної гігієни та епідеміології ДУ «ННЦ радіаційної медицини НАМН України» (м. Київ), доктора медичних наук, професора Павла Андрійовича Федірко.

ВМД є основною причиною погіршення центрального зору в осіб старших за 50 років, однак поширеність цього порушення зростає й серед молодих осіб працездатного віку. Відповідно раніше проведеним професором П.А. Федірко та його співробітниками дослідженням, вплив низьких доз іонізуючої радіації може бути ще одним важливим фактором ризику прогресування ВМД. Так, вивчення макулярної області в осіб, що зазнали тривалого впливу низьких доз іонізуючої радіації, показало значну поширеність серед них ВМД і тенденцію до її зростання.

Радіаційне опромінення прискорює розвиток ВМД, оскільки іонізація середовища викликає появу вільних радикалів і пероксидних сполук, веде до порушень мікроциркуляції, пошкодження мембран клітин сітчастої оболонки та мітохондріальної дисфункції. Крім того, такі порушення можуть виникати в більш ранньому віці та бути досить стійкими.

Згідно з останніми науковими даними, спеціальні комплекси – нутріцевтики для здоров’я очей – можуть блокувати вищевказані ланки патогенезу ВМД. Через те, для свого дослідження професор обрав дієтичну добавку нутріцевтик Нутроф® Форте (Théa, Франція), яка містить у своєму складі лютеїн (10 мг), зеаксантин (2 мг), аскорбінову кислоту (60 мг), токоферол (10 мг), цинк (10 мг), селен (25 мкг), мідь (500 мкг), ресвератрол (1 мг), вітамін D (5 мг), риб’ячий жир з омега-3 жирними кислотами (330 мг). У 2018 році компанія Thea замінила формулу Нутроф® Тотал: до складу був доданий вітамін D з урахуванням його важливої ​​ролі в попередженні патології очей і поширеності гіповітамінозу D в популяції.

У цьому авторському дослідженні професора П. А. Федірко взяли участь 616 осіб, які зазнали тривалого впливу іонізуючої радіації в малих дозах, з початковими проявами ВМД (працівники в зоні Чорнобильської АЕС). Всім їм за показаннями був призначений Нутроф® (1 р / добу протягом 3 міс 2 р / рік). При повторному обстеженні було встановлено, що 241 пацієнт приймав лікування за рекомендованою схемою (група 1), 193 учасники з різних причин не дотримувалися даних рекомендацій (група 2), 182 були виключені з дослідження. У першій групі після більш ніж 2 років приймання препарату Нутроф® у 54,3% пацієнтів було відсутнє прогресування патологічних змін в макулярній зоні, а у 38,5% пацієнтів відзначено навіть зменшення площі патологічного ураження в порівнянні з початковим рівнем. Суб’єктивно поліпшення зору відзначили 70,13% пацієнти групи лікування, 29,87% повідомляли про стабілізацію гостроти зору. Об’єктивно поліпшення центрального зору зазначалося у 56,49% учасників групи 1, стабілізація або зменшення площі ураження сітківки – у 92,8%, поліпшення стану мікроциркуляції – у 59,3%.
Таким чином, результати тривалого спостереження за групою хворих ВМД, що зазнали тривалого впливу низькодозового опромінення та приймали комплексну дієтичну добавку на основі лютеїну, зеаксантину, ресвератролу, вітамінів і мікроелементів (Нутроф® Форте), в порівнянні з групою контролю, свідчать про її позитивний вплив на стан пацієнтів з початковою стадією ВМД.

Переклад з джерела: Медична газета «Здоров’я України 21 сторіччя» № 13-14 (458-459), липень 2019 р.