АКЦІЯ ВІД НУТРОФ®
ДЕТАЛЬНІШЕ

Які продукти корисні для очей

Збалансована дієта для зору корисна всьому організму. Правильний раціон харчування може захистити зір від дії негативних чинників і, крім цього, допомагає зберегти загальне здоров’я.

  1. Які саме чинники негативно впливають на зір?
  2. Як вітаміни, антиоксиданти і мікроелементи допомагають захистити зір?
  3. Як скласти правильний індивідуальний раціон харчування?
  4. Які продукти підтримують зір?
  5. Яке місце в збалансованому харчуванні займають дієтичні добавки?
  6. Висновки

На ці та інші важливі питання ви знайдете відповіді в нашій статті. Однак для початку давайте розберемося, як ми бачимо. Коротенько зоровий процес можна описати так: спеціальні клітини сітківки ока (фоторецептори) спочатку сприймають світло, потім перетворюють його на електрохімічні сигнали, а далі складний механізм нервових імпульсів створює видиму картину світу.

 

ОСНОВНІ ФАКТОРИ, ЯКІ НЕГАТИВНО ВПЛИВАЮТЬ НА ЗІР

  • Вік – дуже важливий фактор.

У зв’язку з природним старінням змінюються, і, як правило, сповільнюються обмінні процеси й кровообіг. При цьому вільні радикали – речовини, які утворюються в процесі життєдіяльності, не в повному обсязі виводяться з організму (як в молодості) й надають шкідливу дію на сітківку ока. Як наслідок, можливий розвиток вікових захворювань очей. Сонячне світло є іншим значущим негативним фактором для зору, і в цьому полягає парадокс.

  • Сонячне світло – основна умова для підтримання життя.

Але воно несе в собі величезну руйнівну силу, тому що під дією світла відбуваються фотохімічні реакції й утворюються вільні радикали. Вільні радикали – частки речовини з неспареним електроном, котрі при надмірному накопиченні вступають у взаємодію з оточуючими молекулами та навдають їм шкоди.

1. В живих організмах, в тому числі у людини, система захисту від вільних радикалів будується з антиоксидантів. Антиоксидантами можуть виступати багато поширених вітамінів (С, Е) і мікроелементів (цинк, селен, мідь)

2. В організмі людини антиоксиданти не утворюються. Вони можуть надходити тільки ззовні – або з їжею, або з харчовими добавками.

3. Недолік антиоксидантів у людини може бути пов’язаний з природними віковими процесами в організмі, з недостатнім надходженням вітамінів, мінералів та інших корисних речовин з їжі, з підвищеною потребою в них через перевтому, зайві зорові навантаження, при деяких хронічних захворюваннях очей, в разі недостатнього засвоєння поживних речовин через гострі або хронічні захворювання травної системи, обмінних порушеннях, в умовах поганої екології тощо.

  • Сині хвилі штучних джерел світла (в тому числі комп’ютерних моніторів, планшетів, смартфонів, штучне освітлення, лазерні пристрої) складають частину нашого життя. Але потрібно знати, що: синє світло штучних джерел також чинить руйнівну дію на сітківку ока.

Відомо, що пошкодження сітківки ока світлом мають багато спільного з віковими захворюваннями очей (наприклад, ВМД – Віковою Макулярною Дегенерацією).

Негативні фактори впливу на зір

Крім того, на зір впливають такі фактори:

  • навколишнє середовище – екологія.

Наприклад, хімічні речовини грунту і атмосфери, в тому числі міський смог, пил; занадто сухе, холодне або гаряче повітря та ін.

  • спосіб життя.

(шкідливі звички – палііння, вживання алкоголю, недостатня фізична активність, надмірна вага та ін.)

  • деякі хронічні зворювання.

Гіпертонічна хвороба, атеросклероз, цукровий діабет та ін.

Знаючи це, вже сьогодні ми можемо допомогти собі самим запобігти зниженню зору. Ви запитаєте – як це можливо, адже вік не зупинити? І, Ви – праві, це так.

Але ж в наших з Вами силах нормалізувати режим дня, стежити за своєю вагою, побільше рухатися, вчасно звертатися до фахівців у разі виникнення проблем із зором. Адже найкраще – це профілактика, а не лікування!

 

ЯК ВІТАМІНИ, МІКРОЕЛЕМЕНТИ І АНТИОКСИДАНТИ ДОПОМАГАЮТЬ ЗАХИСТИТИ ЗІР

 

1. Вчені з’ясували, що природним захистом сітківки, світловим фільтром для ока від руйнуючої дії світла є каротиноїди зеаксантин і лютеїн. Організм людини не виробляє каротиноїди, їх джерелами є продукти рослинного походження. Коли каротиноїди з їжею потрапляють в організм людини, вони накопичуються в центральній зоні сітківки, і, як парасолька, захищають її, відбиваючи світлові хвилі.

2. Мінерал Цинк підтримує зір в умовах недостатнього освітлення, необхідний для правильної роботи сітківки ока.

3. Антиоксидантні Вітаміни Е і С, Омега-3 поліненасичені кислоти теж протистоять змінам сітківки ока, викликаним віком, впливом світла та іншими шкідливими чинниками.

Мають значення й інші компоненти:

  • Мікроелемент Мідь важливий для функціонування сітківки ока, входить в інші структури ока.
  • Мікроелемент Селен відновлює антиоксидантні ферменти, підсилює дію вітаміну Е і цинку.
  • Ресвератрол має потужну антиоксидантну дію, позитивно впливає на судини ока. Ресвератрол навіть називають “королем антиоксидантів“.
  • Вітамін D3, вітамін “сонячного світла”, має протизапальні властивості, благотворно впливає на здоров’я всього організму, приносить користь зору, в тому числі, при міопії, при захворюваннях очей, обумовлених віком і цукровим діабетом

 

ЯК СКЛАСТИ ПРАВИЛЬНИЙ ІНДИВІДУАЛЬНИЙ РАЦИОН ХАРЧУВАННЯ?

Поради щодо побудови збалансованої дієти для здоров’я очей

1. Зробіть збалансовану дієту одним із складових способу життя, так як зір необхідно підтримувати щодня.

2. Готуйте з доступних продуктів (із списку корисних продуктів вибирайте ті, які можна придбати для Вашого столу кожен день).

3. Пам’ятайте, що збалансоване харчування не повинно бути несмачним, обов’язково відштовхуйтесь від власних харчових переваг і смаків близьких Вам людей.

4. Використовуйте натуральні приправи (вони містять багато корисних компонентів, в тому числі мікроелементів).

5. Зменьшіть споживання солі (не більше 5 г на добу).

6. Намагайтеся зменшити споживання цукру (до 50 г на добу).

 

ЯКІ ПРОДУКТИ ПІДТРИМУЮТЬ ЗІР

Список продуктів корисних для зору

Список продуктів корисних для очей

1. Зеаксантин і Лютеїн.

Рекомендується 5 порцій свіжих фруктів і овочів в день. Яйця: 3-4 яйця на тиждень. 

Зелені листові овочі, яскраво забарвлені овочі:

  • шпинат
  • капуста кале
  • брокколі
  • білокачанна
  • солодка кукурудза
  • зелений горошок

жовтки яєць.

 

2. Мікроелемент Цинк.

Рослинні джерела (цільнозернові злаки) багаті цинкомпроте його біодоступність не надто висока. Тому в раціоні повинні бути джерела Цинку тваринного походження.

Цільнозернові злаки:

  • пшениця
  • овес
  • кунжут

горіхи:

  • мигдаль
  • кешью

бобові

мясні продукти:

  • яловичина
  • баранина
  • курка

морепродукти:

  • крабове м’ясо
  • устриці

овочі:

  • шпинат
  • спаржа
  • брюссельська капуста
  • брокколі

 

3. Вітамін С.

Тільки рослинні джерела.

ягоди та фрукти:

  • чорна смородина
  • ківі
  • виноград
  • апельсин
  • ананас
  • диня
  • полуниця
  • лимон
  • малина
  • мандарин
  • манго
  • ожина

овочі:

  • кольорова капуста
  • червоний перець
  • брокколі
  • брюссельська капуста
  • зелений перець чилі

 

4. Вітамін Е.

Вітамін Е легко псується при зберіганні, готуванні та нагріванні. Тому віддавайте перевагу сирим продуктам із списку.

горіхи та насіння:

  • мигдаль
  • фундук
  • арахіс
  • насіння соняшника

рослинні олії:

  • оливкова
  • соняшникова
  • арахісова

фрукти:

  • ківі
  • манго
  • авокадо

овочі:

  • спаржа
  • шпинат
  • брокколі
  • томати
  • капуста кале

 

5. Омега 3 поліненасичені жирні кислоти.

Намагайтеся їсти жирну рибу один або два рази на тиждень. Важливо: Омега-3 жирні кислоти розпадаються під дією світла і повітря, тому зберігайте рибу в запечатаному вигляді в холодильнику.

жирні види риби:

  • оселедець
  • сардини
  • лосось
  • тунець
  • форель
  • палтус

морепродукти:

  • устриці

рослинні олії:

  • волоського горіха
  • насіння льону

горіхи та насіння:

  • волоський горіх
  • насіння льону

 

6. Мікроелемент Мідь.

Процес рафінування борошна  злакових значно скорочує в них вміст міді, як і кулінарна обробка продуктів. Віддавайте перевагу цільнозерновому борошну та сирим овочам і фруктам.

горіхи та насіння:

  • кунжут
  • кешью
  • фундук
  • мигдаль

морепродукти:

  • устриці
  • крабове м’ясо

рослинні олії:

  • арахісова 

овочі:

  • капуста кале
  • шпинат

фрукти:

  • чорнослив сушений
  • авокадо

бобові:

  • сочевиця
  • нут

злакові:

  • цільнозернове борошно
  • пшенична крупа

гриби

молочні продукти:

  • козиний сир

 

7. Ресвератрол.

Ресвератрол міститься тільки в рослинних джерелах.

певні сорти винограду і продукти з нього:

  • червоне вино
  • рожеве вино
  • червоний виноградний сік
  • червоний виноград плоди

ягоди:

  • чорниця
  • лохина
  • шовковиця

горіхи:

  • арахіс

боби какао:

  • какао-порошок
  • темний шоколад

рослинні олії:

  • арахісова 

 

8. Вітамін D3.

Основна кількість вітаміну D3 синтезується в шкірі з холестерину під дією ультрафіолетових променів сонця. Харчовими джерелами вітаміну D3 є, в основному, продукти тваринного походження.

джерела тваринного походження:

  • жирна морська риба
  • молочні продукти з високим вмістом жирів (сири, вершкове масло)
  • печінка тварин
  • жовток яєць
  • ікра лососевих

рослинні джерела:

  • білі гриби

ЯКЕ МІСЦЕ В ЗБАЛАНСОВАНОМУ ХАРЧУВАННЯ ЗАЙМАЮТЬ ДІЄТИЧНІ ДОБАВКИ?

 

Очі з повною віддачею і навантаженням працюють кожен день, тому щодня потребують поживних речовин.

Відомо, що традиційне харчування не завжди містить достатню кількість корисних компонентів, та й склад продуктів залежить від багатьох факторів: грунту, технології вирощування і зберігання, способів приготування продуктів.

При виражених зорових навантаженнях, втомі очей, при наявності хронічних захворювань, з-за яких порушується засвоюваність поживних речовин, Ви можете додатково для підтримання зору приймати спеціальні вітамінно-мінеральні комплекси для очей.

При виборі дієтичних добавок слід враховувати:

  • наявність в них корисних для здоров’я зору речовин
  • зручність застосування, кратність прийому на добу

 

ВИСНОВКИ:

1. Зір працює з постійним навантаженням, тому потребує регулярного підтримання

2. Можливість підтримання зору – це необхідність створення раціональних звичок в харчуванні та в способі життя

3. Запам’ятайте прості принципи. Як можна більше сирих сезонних овочів, білка. Трохи менше жирів, цукру і солі. Коротка кулінарна обробка.

4. Для підтримки зору мають значення спеціальні дієтичні добавки, що містять компоненти, необхідні для роботи зорового апарату

5. Важливо: при виникненні проблем із зором необхідна консультація офтальмолога

6. Зберігаючи зір, ми зберігаємо здоров’я в цілому.

 подписка

ПІДПИСКА:

Отримувати поради по
підтримці зору

Підписатися
439

Рейтинг

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(1 голос, в среднем: 5 из 5)

ДІЄТИЧНА ДОБАВКА

Нутроф® Форте

Nutrof® Forte

ДІЄТИЧНА ДОБАВКА ДЛЯ ПІДТРИМАННЯ ЗДОРОВ’Я ЗОРУ
Нутроф® Форте – збалансована формула,
розроблена на основі сучасних наукових досягнень дієтологами та офтальмологами, що спеціалізуються на дослідженні сітківки, для підтримання здоров’я зору.

Нутроф® Форте містить вітаміни та мікроелементи з антиоксидантними властивостями, лютеїн, зеаксантин, омега-3 незамінні жирні кислоти, екстракт винограду культурного Vitis Vinifera, що містить 5% ресвератролу, та вітамін D3.
Нутроф® Форте містить основні поживні речовини для функціонування системи захисту очей від окислювального пошкодження, від шкідливих променів синього спектру сонячного світла.
Нутроф® Форте допомагає подолати дефіцит поживних мікроелементів, що може бути спричинений віковими змінами, збільшенням зорового навантаження, стресом, деякими захворюваннями або викликаний незбалансованим харчуванням (недостатній вміст фруктів, овочів та риби). Незбалансоване харчування є одним із чинників розвитку вікових захворювань очей, наприклад, вікової макулярної дегенерації.
Цинк, мідь, селен, вітаміни Е та С захищають елементи клітин від пошкодження оксидантами (вільними радикалами). Доповнюючи свій раціон вітамінно-антиоксидантним комплексом Нутроф® Форте, ви допоможете захистити власні очі від втрати життєво важливих поживних речовин.
ВІЛЬНІ РАДИКАЛИ
Вільні радикали – це молекули, які утворюються в процесі метаболізму клітин. Надлишок вільних радикалів може мати токсичну дію і спричиняти пошкодження в структурі ліпідів, протеїнів і ДНК, що призводить до погіршення функцій клітин. У нормальних фізіологічних умовах утворення вільних радикалів пригнічується захисною системою організму, в якій важливу роль відіграють антиоксиданти.
Дефіцит антиоксидантів може виникати в людини з роками (вікові особливості), або в осіб з вираженими зоровими навантаженнями, а також унаслідок незбалансованої дієти, стресу, деяких системних захворювань чи то захворювання очей. У цьому випадку доцільно включати до раціону дієтичні добавки.
АНТИОКСИДАНТИ
Антиоксиданти захищають клітини від пошкодження вільними радикалами, які прискорюють старіння і руйнування клітин. Вони допомагають виводити вільні радикали, забезпечуючи тим самим захист сітківки й макули від старіння.
ВІТАМІН Е
Вітамін E має антиоксидантні властивості, що сприяють: – захисту мембран клітин; – захисту жирних кислот від окислення. Вітамін Е міститься в рослинних оліях.
ВІТАМІН С
Вітамін С бере участь у нейтралізації вільних радикалів. Вітамін С необхідний для відновлення окисленого вітаміну Е (радикал токоферолу). Вітамін С міститься у фруктах і овочах.
ВІТАМІН D
Вітамін D ще називають «вітаміном сонячного світла». Він відноситься до жиророзчинних вітамінів, в організмі утворюється або при опроміненні сонячним світлом, або попадає з їжею. Кальциферол єдиний серед вітамінів, який діє в організмі як вітамін, і як гормон. Вітамін D впливає на обмін кальцію в організмі, підвищує імунітет, бере участь в регуляції артеріального тиску і роботи серця, важливий компонент для здоров’я очей, особливо при міопії, захворюваннях очей, пов’язаних з віком, або з цукровим діабетом.
ЦИНК
 Цинк – це природний активатор більш ніж 200 ферментів. Цинк сприяє підтримці здорового зору. Він діє як антиоксидант через складні механізми. Цинк міститься в м’ясі та рибі.
МІДЬ
Мідь відіграє важливу роль у видаленні вільних радикалів. Мідь також необхідна при прийомі дієтичних добавок, що містять цинк. Мідь міститься в м’ясних субпродуктах, молюсках, сухофруктах.
СЕЛЕН
Селен є кофактором глутатионпероксидаз – антиоксидантних ферментів, що є головним елементом захисту від вільних радикалів кисню. Селен міститься в рибі, молюсках, яйцях, часнику, грибах, м’ясі та крупах. XXXXXXXX N8031CA30L13/X0817
ЕКСТРАКТ ЧОРНОБРИВЦІВ ПРЯМОСТОЯЧИХ:
ЛЮТЕЇН І ЗЕАКСАНТИН
Лютеїн і зеаксантин – це два жовтих пігменти, які мають велику концентрацію у сітківці ока, в макулі, що відповідає за функції центрального зору та за гостроту зору. Лютеїн і зеаксантин утворюють захисний фільтр від шкідливих променів синього спектру сонячного світла. Вони також діють як антиоксиданти, захищають сітківку очей від окислювального руйнування. Лютеїн і зеаксантин містяться у великій кількості в деяких зелених овочах, як-от: шпинат, броколі, салатлатук.
ОМЕГА-3 НЕЗАМІННІ ЖИРНІ КИСЛОТИ
Докозагексаєнова кислота (ДГК) і ейкозапентаєнова кислота (ЕПК) – це поліненасичені жирні кислоти, які не утворюються в організмі людини, тому повинні надходити з їжею та дієтичними добавками. Омега-3 жирні кислоти – це структурні компоненти мембран клітин. ДГК знаходиться у великій кількості в нервах, мозку та в фоторецепторах ока. Омега-3 кислоти у значній кількості містяться у жирній рибі, як-от: тунець, лосось й оселедець.
ЕКСТРАКТ ВИНОГРАДУ КУЛЬТУРНОГО, ЩО МІСТИТЬ 5% РЕСВЕРАТРОЛУ
Виноград містить велику кількість фенольних антиоксидантних сполук, включаючи ресвератрол. Позитивний вплив ресвератролу на серцево-судинну систему був виявлений при вивченні «французького парадоксу». Ресвератрол наділений високими антиоксидантними властивостями, має вазоактивну дію, пригнічує окислення ліпопротеїнів низької щільності, агрегацію тромбоцитів і синтез ейкозаноїдів (молекул запалення). Ресвератрол міститься в деяких фруктах, особливо у винограді, а також у вині.
Cклад: одна капсула (маса капсули 802 мг ± 7.5%) містить: риб’ячий жир – 330 мг (Омега-3 незамінні жирні кислоти, з яких: ейкозапентаєнова кислота – 132 мг, докозагексаєнова кислота – 66 мг, докозапентаєнова кислота – не більше 16.5 мг), вітамін С – 60 мг, екстракт чорнобривців прямостоячих, що містить лютеїн – 10 мг і зеаксантин – 2 мг, вітамін Е – 10 мг, цинк (сульфат цинку) – 10 мг, екстракт винограду культурного, що містить 5% ресвератролу – 1мг ресвератролу, мідь (сульфат міді) – 500 мкг, селен (селенові дріжджі) – 25 мкг, вітамін D3 – 5 мкг, глутатіон; допоміжні речовини: емульгатор – гліцерол моностеарат. Склад оболонки капсули: глазуруючий агент – бичачий желатин; зволожувачі – гліцерин, сорбіт; барвники – заліза оксид червоний, заліза оксид чорний; вода очищена.
Рекомендації до споживання: Нутроф® Форте може бути рекомендований для корекції раціону харчування як додаткове джерело антиоксидантних вітамінів та мікроелементів, омега-3 незамінних жирних кислот, макулярних пігментів (лютеїн і зеаксантин), ресвератролу та вітаміну D3 для підтримання здоров`я зору, нормальних функцій зору, захисту органів зору від окисного пошкодження.
Застереження щодо споживання: індивідуальна чутливість до компонентів. В окремих випадках можуть спостерігатися невеликі порушення травлення (нудота, відрижка, діарея). Ця дієтична добавка не призначена для лікування, не повинна застосовуватися як заміна повноцінному раціону харчування. Перед застосуванням рекомендована консультація лікаря, особливо вагітним та жінкам в період лактації.
Не є лікарським засобом.
Без ГМО
Спосіб застосування: по 1 капсулі на день, бажано під час прийому їжі, з невеликою кількістю води. Не перевищуйте вище рекомендовану дозу.
Тривалість застосування: до 12 тижнів; в подальшому тривалість курсу узгоджувати з лікарем.
Умови зберігання: зберігати при температурі не вище 25 °C, захищати від світла та вологи. Зберігати в недоступному для дітей місці.
Строк придатності: 24 місяці. Не застосовувати після закінчення строку придатності, що зазначений на упаковці або при порушенні цілісності упаковки.
Форма випуску: капсули (маса капсули 802 мг ± 7.5%) у блістерах, по 30 капсул (маса нетто 24.06 г) у картонній коробці.
Виробник: Лаборатуар Теа [Laboratoires Thea]; 12 вул. Луі Блеріо 63100 Клермон-Ферран Седекс 2, Франція. Тел. + 33 4 73 98 14 36; www.laboratoires-thea.com (здійснює функції щодо прийняття претензій від споживача).
на заводі Свісс Капс ГмбХ [Swiss Caps GmbH], Грассінгерштрассе 9, 83043 Бад Айблінг, Німеччина, Тел. +49 8061 93101; www.aenova-group.com.

×