Акція

днів
годин
хвилин
секунд
з 10 вересня
по 10 грудня

14.06.2019

Які продукти корисні для очей

Рейтинг

Поділитись статтею

Збалансована дієта для зору корисна всьому організму. Правильний раціон харчування може захистити зір від дії негативних чинників і, крім цього, допомагає зберегти загальне здоров’я.

  1. Які саме чинники негативно впливають на зір?
  2. Як вітаміни, антиоксиданти і мікроелементи допомагають захистити зір?
  3. Як скласти правильний індивідуальний раціон харчування?
  4. Які продукти підтримують зір?
  5. Яке місце в збалансованому харчуванні займають дієтичні добавки?
  6. Висновки

На ці та інші важливі питання ви знайдете відповіді в нашій статті. Однак для початку давайте розберемося, як ми бачимо. Коротенько зоровий процес можна описати так: спеціальні клітини сітківки ока (фоторецептори) спочатку сприймають світло, потім перетворюють його на електрохімічні сигнали, а далі складний механізм нервових імпульсів створює видиму картину світу.

 

ОСНОВНІ ФАКТОРИ, ЯКІ НЕГАТИВНО ВПЛИВАЮТЬ НА ЗІР

  • Вік – дуже важливий фактор.

У зв’язку з природним старінням змінюються, і, як правило, сповільнюються обмінні процеси й кровообіг. При цьому вільні радикали – речовини, які утворюються в процесі життєдіяльності, не в повному обсязі виводяться з організму (як в молодості) й надають шкідливу дію на сітківку ока. Як наслідок, можливий розвиток вікових захворювань очей. Сонячне світло є іншим значущим негативним фактором для зору, і в цьому полягає парадокс.

  • Сонячне світло – основна умова для підтримання життя.

Але воно несе в собі величезну руйнівну силу, тому що під дією світла відбуваються фотохімічні реакції й утворюються вільні радикали. Вільні радикали – частки речовини з неспареним електроном, котрі при надмірному накопиченні вступають у взаємодію з оточуючими молекулами та навдають їм шкоди.

1. В живих організмах, в тому числі у людини, система захисту від вільних радикалів будується з антиоксидантів. Антиоксидантами можуть виступати багато поширених вітамінів (С, Е) і мікроелементів (цинк, селен, мідь)

2. В організмі людини антиоксиданти не утворюються. Вони можуть надходити тільки ззовні – або з їжею, або з харчовими добавками.

3. Недолік антиоксидантів у людини може бути пов’язаний з природними віковими процесами в організмі, з недостатнім надходженням вітамінів, мінералів та інших корисних речовин з їжі, з підвищеною потребою в них через перевтому, зайві зорові навантаження, при деяких хронічних захворюваннях очей, в разі недостатнього засвоєння поживних речовин через гострі або хронічні захворювання травної системи, обмінних порушеннях, в умовах поганої екології тощо.

  • Сині хвилі штучних джерел світла (в тому числі комп’ютерних моніторів, планшетів, смартфонів, штучне освітлення, лазерні пристрої) складають частину нашого життя. Але потрібно знати, що: синє світло штучних джерел також чинить руйнівну дію на сітківку ока.

Відомо, що пошкодження сітківки ока світлом мають багато спільного з віковими захворюваннями очей (наприклад, ВМД – Віковою Макулярною Дегенерацією).

Негативні фактори впливу на зір

Крім того, на зір впливають такі фактори:

  • навколишнє середовище – екологія.

Наприклад, хімічні речовини грунту і атмосфери, в тому числі міський смог, пил; занадто сухе, холодне або гаряче повітря та ін.

  • спосіб життя.

(шкідливі звички – палііння, вживання алкоголю, недостатня фізична активність, надмірна вага та ін.)

  • деякі хронічні зворювання.

Гіпертонічна хвороба, атеросклероз, цукровий діабет та ін.

Знаючи це, вже сьогодні ми можемо допомогти собі самим запобігти зниженню зору. Ви запитаєте – як це можливо, адже вік не зупинити? І, Ви – праві, це так.

Але ж в наших з Вами силах нормалізувати режим дня, стежити за своєю вагою, побільше рухатися, вчасно звертатися до фахівців у разі виникнення проблем із зором. Адже найкраще – це профілактика, а не лікування!

 

ЯК ВІТАМІНИ, МІКРОЕЛЕМЕНТИ І АНТИОКСИДАНТИ ДОПОМАГАЮТЬ ЗАХИСТИТИ ЗІР

1. Вчені з’ясували, що природним захистом сітківки, світловим фільтром для ока від руйнуючої дії світла є каротиноїди зеаксантин і лютеїн. Організм людини не виробляє каротиноїди, їх джерелами є продукти рослинного походження. Коли каротиноїди з їжею потрапляють в організм людини, вони накопичуються в центральній зоні сітківки, і, як парасолька, захищають її, відбиваючи світлові хвилі.

2. Мінерал Цинк підтримує зір в умовах недостатнього освітлення, необхідний для правильної роботи сітківки ока.

3. Антиоксидантні Вітаміни Е і С, Омега-3 поліненасичені кислоти теж протистоять змінам сітківки ока, викликаним віком, впливом світла та іншими шкідливими чинниками.

Мають значення й інші компоненти:

  • Мікроелемент Мідь важливий для функціонування сітківки ока, входить в інші структури ока.
  • Мікроелемент Селен відновлює антиоксидантні ферменти, підсилює дію вітаміну Е і цинку.
  • Ресвератрол має потужну антиоксидантну дію, позитивно впливає на судини ока. Ресвератрол навіть називають “королем антиоксидантів“.
  • Вітамін D3, вітамін “сонячного світла”, має протизапальні властивості, благотворно впливає на здоров’я всього організму, приносить користь зору, в тому числі, при міопії, при захворюваннях очей, обумовлених віком і цукровим діабетом

 

ЯК СКЛАСТИ ПРАВИЛЬНИЙ ІНДИВІДУАЛЬНИЙ РАЦИОН ХАРЧУВАННЯ?

Поради щодо побудови збалансованої дієти для здоров’я очей

1. Зробіть збалансовану дієту одним із складових способу життя, так як зір необхідно підтримувати щодня.

2. Готуйте з доступних продуктів (із списку корисних продуктів вибирайте ті, які можна придбати для Вашого столу кожен день).

3. Пам’ятайте, що збалансоване харчування не повинно бути несмачним, обов’язково відштовхуйтесь від власних харчових переваг і смаків близьких Вам людей.

4. Використовуйте натуральні приправи (вони містять багато корисних компонентів, в тому числі мікроелементів).

5. Зменьшіть споживання солі (не більше 5 г на добу).

6. Намагайтеся зменшити споживання цукру (до 50 г на добу).

 

ЯКІ ПРОДУКТИ ПІДТРИМУЮТЬ ЗІР

Список продуктів корисних для зору

Список продуктів корисних для очей

1. Зеаксантин і Лютеїн.

Рекомендується 5 порцій свіжих фруктів і овочів в день. Яйця: 3-4 яйця на тиждень. 

Зелені листові овочі, яскраво забарвлені овочі:

  • шпинат
  • капуста кале
  • брокколі
  • білокачанна
  • солодка кукурудза
  • зелений горошок

жовтки яєць.

 

2. Мікроелемент Цинк.

Рослинні джерела (цільнозернові злаки) багаті цинкомпроте його біодоступність не надто висока. Тому в раціоні повинні бути джерела Цинку тваринного походження.

Цільнозернові злаки:

  • пшениця
  • овес
  • кунжут

горіхи:

  • мигдаль
  • кешью

бобові

мясні продукти:

  • яловичина
  • баранина
  • курка

морепродукти:

  • крабове м’ясо
  • устриці

овочі:

  • шпинат
  • спаржа
  • брюссельська капуста
  • брокколі

 

3. Вітамін С.

Тільки рослинні джерела.

ягоди та фрукти:

  • чорна смородина
  • ківі
  • виноград
  • апельсин
  • ананас
  • диня
  • полуниця
  • лимон
  • малина
  • мандарин
  • манго
  • ожина

овочі:

  • кольорова капуста
  • червоний перець
  • брокколі
  • брюссельська капуста
  • зелений перець чилі

 

4. Вітамін Е.

Вітамін Е легко псується при зберіганні, готуванні та нагріванні. Тому віддавайте перевагу сирим продуктам із списку.

горіхи та насіння:

  • мигдаль
  • фундук
  • арахіс
  • насіння соняшника

рослинні олії:

  • оливкова
  • соняшникова
  • арахісова

фрукти:

  • ківі
  • манго
  • авокадо

овочі:

  • спаржа
  • шпинат
  • брокколі
  • томати
  • капуста кале

 

5. Омега 3 поліненасичені жирні кислоти.

Намагайтеся їсти жирну рибу один або два рази на тиждень. Важливо: Омега-3 жирні кислоти розпадаються під дією світла і повітря, тому зберігайте рибу в запечатаному вигляді в холодильнику.

жирні види риби:

  • оселедець
  • сардини
  • лосось
  • тунець
  • форель
  • палтус

морепродукти:

  • устриці

рослинні олії:

  • волоського горіха
  • насіння льону

горіхи та насіння:

  • волоський горіх
  • насіння льону

 

6. Мікроелемент Мідь.

Процес рафінування борошна  злакових значно скорочує в них вміст міді, як і кулінарна обробка продуктів. Віддавайте перевагу цільнозерновому борошну та сирим овочам і фруктам.

горіхи та насіння:

  • кунжут
  • кешью
  • фундук
  • мигдаль

морепродукти:

  • устриці
  • крабове м’ясо

рослинні олії:

  • арахісова 

овочі:

  • капуста кале
  • шпинат

фрукти:

  • чорнослив сушений
  • авокадо

бобові:

  • сочевиця
  • нут

злакові:

  • цільнозернове борошно
  • пшенична крупа

гриби

молочні продукти:

  • козиний сир

 

7. Ресвератрол.

Ресвератрол міститься тільки в рослинних джерелах.

певні сорти винограду і продукти з нього:

  • червоне вино
  • рожеве вино
  • червоний виноградний сік
  • червоний виноград плоди

ягоди:

  • чорниця
  • лохина
  • шовковиця

горіхи:

  • арахіс

боби какао:

  • какао-порошок
  • темний шоколад

рослинні олії:

  • арахісова 

 

8. Вітамін D3.

Основна кількість вітаміну D3 синтезується в шкірі з холестерину під дією ультрафіолетових променів сонця. Харчовими джерелами вітаміну D3 є, в основному, продукти тваринного походження.

джерела тваринного походження:

  • жирна морська риба
  • молочні продукти з високим вмістом жирів (сири, вершкове масло)
  • печінка тварин
  • жовток яєць
  • ікра лососевих

рослинні джерела:

  • білі гриби

 

ЯКЕ МІСЦЕ В ЗБАЛАНСОВАНОМУ ХАРЧУВАННЯ ЗАЙМАЮТЬ ДІЄТИЧНІ ДОБАВКИ?

Очі з повною віддачею і навантаженням працюють кожен день, тому щодня потребують поживних речовин.

Відомо, що традиційне харчування не завжди містить достатню кількість корисних компонентів, та й склад продуктів залежить від багатьох факторів: грунту, технології вирощування і зберігання, способів приготування продуктів.

При виражених зорових навантаженнях, втомі очей, при наявності хронічних захворювань, з-за яких порушується засвоюваність поживних речовин, Ви можете додатково для підтримання зору приймати спеціальні вітамінно-мінеральні комплекси для очей.

При виборі дієтичних добавок слід враховувати:

  • наявність в них корисних для здоров’я зору речовин
  • зручність застосування, кратність прийому на добу

 

ВИСНОВКИ:

1. Зір працює з постійним навантаженням, тому потребує регулярного підтримання

2. Можливість підтримання зору – це необхідність створення раціональних звичок в харчуванні та в способі життя

3. Запам’ятайте прості принципи. Як можна більше сирих сезонних овочів, білка. Трохи менше жирів, цукру і солі. Коротка кулінарна обробка.

4. Для підтримки зору мають значення спеціальні дієтичні добавки, що містять компоненти, необхідні для роботи зорового апарату

5. Важливо: при виникненні проблем із зором необхідна консультація офтальмолога

6. Зберігаючи зір, ми зберігаємо здоров’я в цілому.

Оцініть користь статті:

Поділіться в соц. мережах:

підписка на розсилку

Отримувати статті на E-mail

щодо підтримання зору

Підписатись