В інтернеті можна знайти суперечливі думки щодо впливу кави на зір. Одні джерела стверджують, що кава сприяє поліпшенню зору, а інші — що пристрасть до неї може погіршити стан очей. Зазвичай дія кави на організм приписується кофеїну.
Однак у каві міститься цілий ряд біологічно активних речовин. Це – антиоксиданти, такі як хлорогенова кислота та кверцетин, вітаміни групи B, мікроелементи калій та магній, меланоїдини (група речовин, що утворюються при обсмажуванні).(1) Деякі з цих активних речовин здатні як позитивно, так і негативно впливати на здоров’я, залежно від кількості випитої кави та індивідуальних особливостей організму.
Тому, спираючись на опубліковані наукові дані, розбираймося, як кава впливає на зір, чи можна з її допомогою поліпшити здоров’я очей, чи, навпаки, слід уникати/обмежувати її споживання.
Зміст статті:
Чи покращує кава зір?
Багато людей діляться історіями про те, як регулярне вживання цього напою нібито поліпшило їхню гостроту зору.
Однак варто зазначити, що наукових досліджень, які б підтверджували такий вплив кави на зір, поки не проведено.
Думка більшості офтальмологів і медичних експертів сходиться на тому, що таки оповідання про поліпшення зору, ймовірно, не пов’язані безпосередньо зі споживанням кави. Це може бути зумовлено іншими факторами — змінами загального самопочуття, раціону, режиму дня, а також психологічного стану.
Крім того, не виключається можливість плацебо-ефекту, коли очікування позитивного результату від випитої кави може бути сприйняте як фактичне поліпшення зору.
Тому при оцінці можливого впливу кави або будь-яких інших продуктів на зір варто спиратися не на чиєсь суб’єктивне враження, а на перевірені наукові дані.
Важливо: У разі виникнення скарг, питань або сумнівів щодо стану зору звертайтеся до лікаря за професійною консультацією. Пам’ятайте: самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я!
Чи погіршує кава зір?
В інших джерелах можна знайти також припущення, що кава через кофеїн, який у ній міститься, негативно впливає на здоров’я очей.
Важливо нагадати, що кава — не єдине джерело кофеїну в нашому раціоні.
Загальне споживання кофеїну може збільшитися завдяки іншим продуктам — чорному і зеленому чаю, шоколаду, енергетичним напоям тощо.
Однак, як уже згадувалося, до теперішнього часу не було проведено стандартизованих наукових досліджень, які б свідчили про пряму залежність між споживанням кави та погіршенням зору.
Важливо пам’ятати, що здоров’я очей не залежить від споживання якогось конкретного продукту. Задля збереження здоров’я зору дуже важливі щоденні звички, які сприяють його підтримці – збалансоване харчування, фізична активність тощо. З іншого боку, важливо протидіяти факторам, що погіршують зір.
Які фактори впливають на зір
Фахівці виділяють кілька основних причин погіршення зору:
- Генетична схильність.
- Стать, вік та етнічна приналежність.
- Спосіб життя: особливості харчування, низька фізична активність, хронічний стрес, куріння, надмірне вживання алкоголю.
- Загальносоматичні захворювання.
- Несприятлива екологічні обставини.
- Травми та інші фактори.
Вік є одним з ключових факторів, що впливають на здоров’я очей.
Наприклад, вікова макулярна дегенерація (ВМД) рідко зустрічається до 50 років, але після цього віку стає основною причиною погіршення і втрати зору у людей в економічно розвинених країнах.
Щоденний раціон має велике значення в підтримці здоров’я очей, допомагає захистити очі від вікових змін і знизити ризик розвитку різних захворювань.(2)
Важливо включати в щоденне меню продукти, багаті вітамінами C, E, D, каротиноїдами лютеїном і зеаксантином, мінералами цинком, селеном і міддю, омега-3 поліненасиченими жирними кислотами та іншими речовинами, необхідними для зору.
Зелені листові овочі, такі як шпинат, капуста кале, броколі, цитрусові, горіхи, насіння, жирна морська риба і морепродукти, рослинні олії, нежирне м’ясо та молочні продукти є чудовими джерелами цих поживних речовин.
Незбалансоване харчування може призвести до дефіциту необхідних вітамінів і мінералів, що негативно позначається на зорові.
Жінки схильні до цього захворювання частіше, ніж чоловіки, представники європейської раси — частіше, ніж представники африканської раси.
Куріння, надмірне вживання алкоголю, зайва вага, малорухливий спосіб життя і хронічний стрес можуть погіршувати ситуацію, незалежно від віку.
Кожна людина може мати свою унікальну комбінацію цих факторів, тому важливо бути обізнаними у них, щоб запобігти або зменшити ризики погіршення зору.
Догляд за здоров’ям очей вимагає комплексного підходу, наразі регулярні профілактичні огляди в офтальмолога, захист очей від яскравого світла та ультрафіолету, збалансоване харчування, обмеження шкідливих звичок, таких як куріння.
Висновки
- Шанувальники кави ідеалізують її позитивні якості, тоді як противники напою наполягають на можливих негативних наслідках. Однак не існує “чарівного” продукту, завдяки якому можна було б поліпшити зір.
- Важливо зосередитися на дійсно значущих питаннях для збереження здоров’я зору і профілактики його погіршення, замість того щоб концентруватися на переліченні всіх “за” і “проти” вживання кави.
- Прості дії, що передбачають регулярні профілактичні огляди в офтальмолога, захист очей від яскравого світла та ультрафіолету, збалансоване харчування й обмеження шкідливих звичок, таких як куріння, важливі для збереження здоров’я зору.
Редакційна політика
https://nutrof.com.ua/ua/redakczionnaya-politika/
Питання-відповідь
Відповідь: Наразі наукові дані, що підтверджують значну користь або шкоду кави для зору, відсутні. Помірне споживання кави, зазвичай від 2 до 4 чашок на день, не має негативного впливу на здоров'я більшості людей. Однак єдиної норми не існує: для когось навіть одна чашка на день може бути зайвою, а для когось — 4 чашки не завдадуть шкоди самопочуттю. Важливо враховувати індивідуальну чутливість до кофеїну і загальний стан здоров'я.
Оцініть користь статті:
Додати коментар