Акція

днів
годин
хвилин
секунд

30.07.2020

Як морква впливає на зір

Рейтинг

Поділитись статтею

Багато з нас впевнені, що морква приносить користь зору.

В чарівному впливі моркви на зір переконує  інтернет.

Багато хто пам’ятає з дитинства: “щоб рости високим і мати гарний зір, треба пити морквяний сік”.

Чи дійсно морква корисна для очей?

Чи справді морква покращує зір?

Морква і зір: що належить до міфів, а що — до реальності? 

Більш детальну інформацію можна отримати з цієї статті.

Складові моркви, що корисні для очей 

Відомо, що на стан зору впливає безліч факторів, про які йтиметься нижче.

І в випадках “поганого” зору, попри безліч своїх корисних компонентів, морква не покращує його гостроту.

Однак вітаміни, мікроелементи та інші компоненти цього овоча корисні для здоров’я зору і допомагають зменшити ризик розвитку певних захворювань очей за умови, що морква є частиною збалансованого харчування.

У моркві містяться:

  1. альфа та бета-каротин — використовуються організмом для синтезу вітаміну А
  2. вітамін А — необхідний для формування зорового білка родопсину
  3. вітамін С — потужний антиоксидант, нейтралізує вільні радикали
  4. мікроелементи Цинк, Селен — також належать до антиоксидантів
  5. каротиноїди Лютеїн і Зеаксантин — захищають сітківку ока від пошкодження синіми променями сонячного і штучного світла

Всі ці корисні речовини покращують стан структур ока, роблять очі більш стійкими до дії світла, підтримують роботу сітківки та необхідні для загального здоров’я.

Але, на жаль, в одній середній порції моркви міститься не так вже й багато перерахованих компонентів. Наприклад, кількість лютеїну і зеаксантину (речовин, вкрай важливих для роботи сітківки), яки необхідні нам кожен день, містять не менше ніж 80 (!) середніх морквин.

Відповідно, морква може бути лише однією зі складових цілого комплексу – збалансованої дієти, яка рекомендована для підтримки здоров’я зору.

Що впливає на зір?

На стан зору впливає цілий ряд факторів:

  • вік
  • спадковість
  • харчування
  • рівень зорових навантажень
  • стреси
  • стан екології
  • шкідливі звички та ін.

У наш час зір потребує підтримкі.

Вчені, які займаються проблемою збереження зору, з’ясували, які саме компоненти їжі надають найбільшу підтримку.  

Які компоненти харчових продуктів необхідні для підтримки здоров’я зору

До них належать:

  • каротиноїди Лютеин і Зеаксантин – найбільш повно проявляють свої корисні властивості в співвідношенні 5: 1; антиоксиданти, “парасольки” для сітківки ока, відбивають шкідливі сині промені сонячного і штучного світла.
  • вітаміни С і Е — потужні антиоксиданти, знижують ризик виникнення/прогресування вікових захворювань очей (ВМД, катаракти).
  • мікроелемент Цинк — природний активатор більше ніж 200 ферментів; через складні механізми підтримує зір в сутінках
  • мікроелемент Мідь — має антиоксидантні властивості
  • Селен — необхідний для антиоксидантного захисту та формування зорового сигналу
  • Омега-3 поліненасичені жирні кислоти — містяться у великій кількості в мозку, нервах, фоторецепторах сітківки ока і використовуються для виконання їх функцій
  • вітамін D – вітамін-гормон, підтримує здоров’я очей, особливо при міопії, при захворюваннях очей, пов’язаних з віком та цукровим діабетом
  • ресвератрол – “король” серед антиоксидантів, корисний для здоров’я сітківки ока, захищає серце, покращує стан судин

На жаль, не існує якогось одного харчового продукту, який містив би всі ці компоненти. Але безліч продуктів в більшій або меншій кількості містять ці речовини.

Тому корисною для зору є дієта на основі різних зелених овочів, фруктів, горіхів, бобових, риби та м’яса.

Додатковим джерелом вітамінів, мікроелементів, каротиноїдів та інших необхідних для підтримки зору компонентів можуть бути дієтичні добавки для зору.

До них належить вітамінно-мінеральний комплекс Нутроф® Форте, спеціально розроблений офтальмологами та дієтологами, які спеціалізуються на вивченні сітківки ока.

Однак слід пам’ятати, що крім

  • вікових змін
  • надмірних зорових навантажень
  • стресів
  • малорухливого способу життя
  • незбалансованого харчування
  • погіршення екології

причинами погіршення зору можуть бути деякі хронічні захворювання як загального здоров’я, так і зорового апарату.

Тому важливо своєчасно звертатись до лікаря: самолікування може бути шкідливим для Вашого здоров’я.

Висновки:

  • Морква — відмінне джерело корисних для зору компонентів, але морква сама по собі не покращує гостроту зору.
  • Корисні для зору компоненти містяться в багатьох харчових продуктах, які необхідно включати до свого раціону. Ви можете дізнатись про них тут.
  • Зір вимагає підтримки не тільки з віком, але й при недостатньому вмісту вітамінів, мікроелементів антиоксидантів в раціоні,  при тривалих зорових навантаженнях, в умовах сучасного ритму життя та стану екології, стресах та ін. 

Часті питання і відповіді:

  1. Чи корисний морквяний фреш?

Відповідь: У певній мірі. Чому так? Якщо говорити про реальну допомогу очам — день у день потрібно робити сік із 80 середніх морквин.

Лікарі застерігають від надмірного захоплення соками фреш: вони можуть бути небезпечними при захворюваннях підшлункової залози, якщо п’ються натщесерце і в великих кількостях.

2. Чи можна протягом літніх місяців забезпечити організм вітамінами на весь рік?

Відповідь: на жаль, вітаміни, мікроелементи та інші корисні для зору речовини не накопичуються в організмі.

Крім того, влітку зір може страждати від яскравих сонячних променів і потребує додаткового захисту. Тому необхідно пам’ятати про роль збалансованого харчування для підтримки зору протягом року. Влітку теж можна доповнювати свій раціон прийманням Нутроф® Форте, корисні компоненти якого спеціально призначені для цього. 

3. Питання: які ще компоненти містить морква?

Відповідь: Крім того, що перераховано вище, в моркві міститься велика кількість корисної води та рослинної клітковини, яка поліпшує роботу органів травлення, вітамін К, корисний для провильного згортання крові, вітамін В, що підтримує роботу нервової системи, мікро- і макроелементи Калій, Магній, Залізо, та ін.

Слід пам’ятати, що в моркві є цукор (в окремих сортах до 10% від ваги), тому при цукровому діабеті солодкі сорти варто вживати з обережністю.

Поделиться ссылкой:

Оцініть користь статті:

Поділіться в соц. мережах:

підписка на розсилку

Отримувати статті на E-mail

щодо підтримання зору

Підписатись