Акція

днів
годин
хвилин
секунд
з 15 вересня
по 15 грудня
nutrof

28.01.2021

В яких продуктах харчування міститься вітамін D – Топ 5

Рейтинг

Поділитись статтею

logo

ТОВ «ТЕА ФАРМА» видавець і автор статті

Вітамін D, вітамін сонця, виробляється в нашому організмі під дією сонячних променів, допомагає добре рости кісткам у дітей і підтримувати їх міцність у дорослих. Його оловна функція – засвоєння кальцію і фосфору. Як жиророзчинна речовина,  діє в мікродозах і накопичується в жировій тканині.

Під вітаміном D мається на увазі група активних хімічних речовин, що необхідні для регуляції практично всіх основних функцій організму людини протягом життя. 

Вітамін D став відомий, в першу чергу, як засіб профілактики рахіту у дітей, оскільки засвоєння мікроелементів Кальцію і Фосфору без нього неможливо. Крім цього загальновідомого факту,він сприяє зниженню ризику розвитку вікових захворювань очей (ВМД, катаракти) та відповідає за:

  • збереження імунітету
  • правильну роботу серцево-судинної системи
  • підтримання нормального рівня артеріального тиску
  • роботу нервової та ендокринної систем
  • регуляцію вироблення інсуліну
  • збереження психічного здоров’я
  • і багато інших важливі функції.

 

Зміст:


 

Де міститься Вітамін D

Вітамін D виробляється в шкірі під дією ультрафіолетових променів сонячного світла (70-80% кількості) та може надходити з їжею (20-30%). До харчових джерел вналежать також і добавки з вітаміном D. Мінімальною добовою дозою вітаміну D, отриманою з цих джерел, вважається 400 Міжнародних Одиниць (МО), або 10 мікрограмів (мкг).

 

Харчові джерела вітаміну D

Важливо знати, що харчові джерела можуть в середньому забезпечити потребу в ньому на 15 – 30%. Вітамін D в різних кількостях можна знайти в таких продуктах харчування:

  1. Топ 1. Морська риба арктичних морів (лосось, оселедець, макрель, тунець, сардини, тріска) є багатим джерелом вітаміну D; в 100 гр лосося в середньому міститься 2 – 2.5 мінімальні добові дози цієї речовини (800 -1000 МО), оселедця – 1- 4 дози (400-1600 МЕ), консервованого тунця або сардин – від 0,5 до 1,5 доз ( 200 – 600 МО). Лосось, який виріс в умовах фермерського господарства, в середньому містить у 2-3 рази менше цієї речовини;
  2. Топ 2. Молочні продукти (вершкове масло, сметана, молоко) – зазвичай є в раціоні щодня і можуть забезпечити надходження 30-40% мінімальної добової дози; так, наприклад, в 1 склянці молока в середньому міститься 4 МО, 100 гр вершків 25% жирності – 50 МО, сиру 10% – 45 МО, 20% сметани – 40МЕ, 100 гр вершкового масла – 45-50 МО вітаміну D;
  3. Топ 3. Жовтки яєць – містять в середньому від 7 до 20 МО вітаміну D; цікаво, що шкіра птахів здатна виробляти вітамін D через пір’яний покрив, якщо птахи ростуть в природних умовах; при промисловому виробництві яєць він додається до корму;
  4. Топ 4. Яловича печінка містить в середньому 25-45 МО в 100 гр вітаміну D; його рівень залежить від умов утримання тварин (доступ до природного сонячного світла або ультрафіолету, додавання його до раціону харчування);
  5. Топ 5. Лісові гриби, або гриби, які виросли у відкритому ґрунті, можуть містити від 0 до 1600 МО (400% добової норми) на 100 гр; варто уточнити, що ця кількість – варіабельна, залежить від освітленості місця, на якому вони виросли; в умовах промислового виробництва грибів він не виробляється.

Необхідно пам’ятати, що:

  • для всмоктування вітаміну D з кишківника є необхідною присутність жирів в раціоні;
  • всі цінні для здоров’я властивості вітаміну D можуть в повній мірі реалізуватись, якщо достатньо інших компонентів, мікроелементів, білків, жирів і вуглеводів; іншими словами, необхідно збалансоване харчування. 

 

 

Нехарчове джерело вітаміну D

Вітамін D синтезується в шкірі під дією ультрафіолетових хвиль певної довжини (290-315 нм). Ці хвилі потрапляють на поверхню Землі, в залежності від географічного положення, в різних кількостях. На території України в проміжку з 10 до 14 год найбільша активність цих променів відзначається з квітня по жовтень. У літні місяці цих хвиль сонячного світла особливо багато. Відомо, що понад 90% населення України має дефіцит вітаміну D.

Важливо знати, що з листопада по березень, під час перебування на сонці, Вітамін D на території нашої країни не виробляється, хоча шкіра може отримати засмагу. Дарма що вітамін D, вироблений організмом влітку, відкладається в шкірі, печінці та жировій тканині, до зими цей запас виснажується. Тому фахівці рекомендують приймати добавки цієї речовини особливо в осінньо-зимовий період, а при недостатньому часу перебування на відкритому повітрі влітку – і цілий рік.

Важливо пам’ятати, що сонячне світло має величезне значення для нашого здоров’я не тільки влітку, тому використовуйте всі можливості, щоб бувати на відкритому повітрі.

 

Сонце – головне джерело вітаміну D

Важливо враховувати, що:

1. Вітамін D у меншій кількості виробляється в хмарні дні та при забрудненому повітрі атмосфери.

2. Виробляється тільки тими ділянками шкіри, які:

  • не закриті одягом; 
  • без сонцезахисного крему;
  • не мають засмаги;
  • не мають почервоніння (наприклад, через тривале перебування на сонці).

3. Через скляні вікна більшість ультрафіолетових променів не проникають, і вироблення цієї речовини навіть у добре освітлених приміщеннях не відбувається.

 

Висновки

 

  1. Вітамін D виробляється під дією сонячних променів, його отримують з харчових продуктів та дієтичних добавок.
  2. Мінімальною добовою дозою цієї речовини, отриманої з перерахованих джерел, вважається 400 Міжнародних Одиниць (МО), або 10 мікрограмів (мкг).
  3. Головне джерело для організму — ультрафіолетові промені сонця певної довжини хвилі (290-315 нм з 10: 00-14: 00 з квітня по жовтень)
  4. З листопада по березень включно вітамін D під сонячними променями на території України не виробляється.
  5. Засмага не означає хороший рівень вітаміну D в організмі.
  6. Оскільки в їжі рівень цієї речовини не надто високий, а отримати достатню його кількість під сонячними променями не завжди можливо, варто розглянути додаткове приймання цього вітаміну у вигляді добавок.

 

 

Питання-відповідь

В солярії ультрафіолетове випромінювання не містить необхідну довжину хвилі, тому ця речовина не виробляється.

Для його визначення існують лабораторні тести, наприклад, на рівень 25 – гидроксівітаміну (D 25 – (OH) D) у крові.

Про дефіцит вітаміну D в дитячому віці можуть свідчити ознаки рахіту, про який зазвичай батьків інформують сімейні лікарі та педіатри. У дорослому віці зв’язок тривалого дефіциту D з хворобами різноманітна: починаючи від остеопорозу і депресії, закінчуючи можливим розвитком аутоімунних, ендокринних, серцево-судинних проблем.

Оцініть користь статті:

Поділіться в соц. мережах:

Поки немає коментарів. Будь першим!

Додати коментар