Ресвератрол належить до сполук, які виробляють різні види рослин для свого захисту від зараження грибками та бактеріями. Оскільки ресвератрол виробляється у відповідь на зараження рослин, його концентрація в тих симих продуктах харчування мінлива та залежить від багатьох умов — клімату, регіону вирощування, застосування засобів захисту (гербіцідів) та ін.
В організмі людини ресвератрол має антиоксидантні та протизапальні властивості. З віком, з порушеннями в обміні речовин, під впливом різних екологічних факторів, стресу та т.п., в організмі можуть накопичуватися шкідливі речовини — вільні радикали. Вони мають властивість руйнувати клітинні структури та псувати роботу тканин і органів, приводити до передчасного старіння. Природним захистом від цього явища є антиоксиданти, які нейтралізують дію вільних радикалів.
Завдяки антиоксидантним властивостям, ресвератрол захищає серцево-судинну систему, регулює імунітет, допомагає в роботі сітківки ока. Відомо, що ресвератрол, як антиоксидант, є важливим для підтримки здоров’я зору, а саме:
- Захищає клітини сітківки ока від дії вільних радикалів
- Позитивно впливає на судини сітківки
- Знижує ймовірність розвитку вікових захворювань очей (ВМД, катаракти)
Харчові джерела ресвератрола
1. Вино, червоний виноград, червоний виноградний сік
Багатим харчовим джерелом ресвератрола є вино з винограду червоних і рожевих сортів, а також самі ягоди. У вині, в порівнянні з ягодами винограду, міститься набагато більше ресвератрола. Це пов’язано з технологією виробництва вина, коли використовується тривала витримка шкірки та насіння — саме в них велика концентрація цієї речовини.
2. Горіхи, арахіс
Як і виноград, арахіс в своїй оболонці містить велику кількість ресвератрола. Але, на відміну від винограду, червона оболонка арахісу неїстівна.
3. Какао порошок і темний шоколад
За кількістю ресвератрола не поступається чищеному арахісу.
4. Ягоди яскравих синіх і фіолетових кольорів (лохина, шовковиця, журавлина, чорниця) — чудові сезонні джерела ресвератрола.
Крім ресвератрола, для збереження здоров’я зору і зниження ризику його погіршення / прогресування від ВМД, немале значення мають антиоксидантні вітаміни С і Е, мікроелементи Цинк, Мідь і Селен, каротиноїди Лютеїн і Зеаксантин, Омега-3 поліненасичені кислоти, вітамін D. Джерела цих речовин — овочі, фрукти, горіхи, бобові. Не варто забувати про користь м’ясних і рибних продуктів харчування.
Висновки:
- Сухе червоне вино певних сортів винограду є відмінним харчовим джерелом ресвератрола.
- Ресвератрол можна знайти також в інших продуктах, таких як чорний шоколад, какао, журавлина, лохина, шовковиця, чорниця. На ресвератрол багатий арахіс, а саме червона оболонка навколо ядра горіха, яку — на жаль! — не їдять.
- Важливими елементами здорового харчування є фрукти, овочі, риба, горіхи, які містять компоненти, корисні для здоров’я зору. Тому їх необхідно мати в свому щоденному раціоні.
- Продукти, багаті на ресвератрол, рекомендують для профілактики розвитку офтальмологічних захворювань, пов’язаних з віком — Вікової Макулярної Дегенерації (ВМД), катаракти.
Оцініть користь статті:
Додати коментар