Акція

днів
годин
хвилин
секунд
з 10 вересня
по 10 грудня

31.03.2020

Де міститься ресвератрол, список продуктів

Рейтинг

Поділитись статтею

Ресвератрол належить до сполук, які виробляють різні види рослин для свого захисту від зараження грибками та бактеріями. Оскільки ресвератрол виробляється у відповідь на зараження рослин, його концентрація в тих симих продуктах харчування мінлива та залежить від багатьох умов — клімату, регіону вирощування, застосування засобів захисту (гербіцідів) та ін.

В організмі людини ресвератрол має антиоксидантні та протизапальні властивості. З віком, з порушеннями в обміні речовин, під впливом різних екологічних факторів, стресу та т.п., в організмі можуть накопичуватися шкідливі речовини — вільні радикали. Вони мають властивість руйнувати клітинні структури та псувати роботу тканин і органів, приводити до передчасного старіння. Природним захистом від цього явища є антиоксиданти, які нейтралізують дію вільних радикалів.

Завдяки антиоксидантним властивостям, ресвератрол захищає серцево-судинну систему, регулює імунітет, допомагає в роботі сітківки ока. Відомо, що ресвератрол, як антиоксидант, є важливим для підтримки здоров’я зору, а саме:

  • Захищає клітини сітківки ока від дії вільних радикалів
  • Позитивно впливає на судини сітківки
  • Знижує ймовірність розвитку вікових захворювань очей (ВМД, катаракти)

 

Харчові джерела ресвератрола

1. Вино, червоний виноград, червоний виноградний сік

Багатим харчовим джерелом ресвератрола є вино з винограду червоних і рожевих сортів, а також самі ягоди. У вині, в порівнянні з ягодами винограду, міститься набагато більше ресвератрола. Це пов’язано з технологією виробництва вина, коли використовується тривала витримка шкірки та насіння — саме в них велика концентрація цієї речовини.

2. Горіхи, арахіс

Як і виноград, арахіс в своїй оболонці містить велику кількість ресвератрола. Але, на відміну від винограду, червона оболонка арахісу неїстівна.

3. Какао порошок і темний шоколад

За кількістю ресвератрола не поступається чищеному  арахісу.

4. Ягоди яскравих синіх і фіолетових кольорів (лохина, шовковиця, журавлина, чорниця) — чудові сезонні джерела ресвератрола.

Крім ресвератрола, для збереження здоров’я зору і зниження ризику його погіршення / прогресування від ВМД, немале значення мають антиоксидантні вітаміни С і Е, мікроелементи Цинк, Мідь і Селен, каротиноїди Лютеїн і Зеаксантин, Омега-3 поліненасичені кислоти, вітамін D. Джерела цих речовин — овочі, фрукти, горіхи, бобові. Не варто забувати про користь м’ясних і рибних продуктів харчування.

Список продуктов богатых на ресвератрол

 

Висновки:

  1. Сухе червоне вино певних сортів винограду є відмінним харчовим джерелом ресвератрола.
  2. Ресвератрол можна знайти також в інших продуктах, таких як чорний шоколад, какао, журавлина, лохина, шовковиця, чорниця. На ресвератрол багатий арахіс, а саме червона оболонка навколо ядра горіха, яку — на жаль! — не їдять.
  3. Важливими елементами здорового харчування є фрукти, овочі, риба, горіхи, які містять компоненти, корисні для здоров’я зору. Тому їх необхідно мати в свому щоденному раціоні.
  4. Продукти, багаті на ресвератрол, рекомендують для профілактики розвитку офтальмологічних захворювань, пов’язаних з віком — Вікової Макулярної Дегенерації (ВМД), катаракти.

Оцініть користь статті:

Поділіться в соц. мережах:

підписка на розсилку

Отримувати статті на E-mail

щодо підтримання зору

Підписатись