Акція

днів
годин
хвилин
секунд
з 15 березня
по 31 травня
nutrof

19.06.2020

В яких продуктах міститься мікроелемент цинк

Рейтинг

Поділитись статтею

logo

ТОВ «ТЕА ФАРМА» видавець і автор статті

Мікроелемент цинк (Zn) – поширена речовина в природі, яка має не аби яке значення для організму. Цинк необхідний нам в дуже невеликих кількостях, тому його відносять до мікроелементів.

Zn присутній у всіх клітинах та бере участь в численних біохімічних реакціях, наявний в складі багатьох ферментів і гормонів, незамінних для зростання і розвитку.
Щоб добре бачити в сутінках, сітківка ока повинна отримувати з харчових продуктів певну кількість цинку. Вчені з’ясували, що дієта, багата цинком, знижує ризик виникнення/розвитку Вікової Макулярної Дегенерації (ВМД).

Певна кількість цинку міститься в питній воді та в багатьох продуктах харчування, але варто пам’ятати, що організмом засвоюється лише ⅕ – ⅓ частини цинку.


 

Які продукти містять цинк?

  1. Морепродукти: устриці, краби, мідії – вживаються в сирому, смаженому, консервованому вигляді. В середньому в 100 грамах цих продуктів міститься від 6 до 8 добових норм цинку. Відомо, що надлишок Цинку ускладнює засвоення Міді та Заліза, тому щоденне вживання в їжу морепродуктів не рекомендується.
  2. Нежирна яловичина, свинина, яловича печінка та інші субпродукти також належать до прекрасних джерел Zn. Існує величезна кількість рецептів приготування страв з цих доступних продуктів. Великий вміст білка, жиророзчинних вітамінів, інших мікроелементів (Меди, Заліза) роблять ці продукти цінними для збалансованого харчування.
  3. Горіхи фундук, мигдаль, кеш’ю – є прекрасним доповненням до раціону харчування і допомагають організму підтримувати рівень цинку. У горіхах, в різних кількостях, в залежності від виду, містяться ще й мікроелементи кальцій, магній, калій, Омега-3 поліненасичені жирні кислоти, рослинний білок, клітковина та інші корисні компоненти.
  4. Філе курки та індички мають безліч кулінарних переваг, і також багаті цинком. Ці продукти легко засвоюються, багаті білком, низькокалорійні та рекомендовані в дієтичному харчуванні.
  5. Сири – відмінне джерело цього мікроелементу, кальцію, вітамінів В12 і D. У сирах містяться білок, незамінні амінокислоти, молочнокислі бактерії, корисні для загального здоров’я. Слід враховувати деякі “небажані” властивості сирів: великий вміст жиру і солі.
  6. Крупи – вівсяна, гречана, перлова, пшоняна, пшенична є традиційними сніданками й покращують роботу органів травлення, допомагають регулювати імунітет, мають безліч інших корисних якостей. І теж багаті на Zn.
  7. Зелені листові овочі, такі як шпинат, капуста броколі, цвітна, білокачанна, які також забезпечують нас водою, клітковиною, вітамінами С, РР, каротиноїдами, багаті на цинк.
  8. Гарбузове насіння, спеції (кардамон, базилік), кунжут, селера – все це прекрасні джерела цинку.
  9. Какао, чорний шоколад – багаті на цинк та містять цінний антиоксидант ресвератрол.

список продуктов которые содержат цинк

 

Як проявляється дефіцит цинку?

Нині частіше спостерігається нестача цинку в організмі, ніж його надлишок.

Проявами такої нестачи є різні ознаки збою в роботі нервової, зорової, імунної, кістково-м’язової, ендокринної систем: погіршення зору в сутінках, порушення сну, головні болі, порушення сприняття запахів, смаку, різноманітні шкірні симптоми, затримка статевого созрівання, росту, порушення мінералізації кісток, збільшення ризику розвитку цукрового діабету 2-го типу та ін.

 

Висновки:

  1.  За смаком подібності між деякими продуктами тваринного походження (устрицями, яловичою печінкою, сирами, філе курки, індички) немає, проте їх об’єднує вміст досить великої кількості цинку.
  2. Відмінними джерелами цинку є багато продуктів рослинного походження (вівсяна, гречана, перлова, пшоняна, пшенична крупи, горіхи, листові овочі, какао).
  3. Збалансована дієта, корисная для здоров’я зору і загального здоров’я, повинна мати як продукти рослинного, так і тваринного походження.

 

 

 

Питання-відповідь

Наприклад, дієта, побудована в основному на вуглеводах (продукти рослинного походження: крупи, овочі), приймання сечогінних препаратів можуть бути причиною дефіциту цинку в організмі.

Звичні нам продукти харчування не можуть бути причиною надлишку цинку, оскільки цей мікроелемент міститься в них в безпечних кількостях. Надлишок цинку в організмі нині зустрічається нечасто. Промислові викиди, місця звалища токсичних відходів можуть бути причиною збільшення концентрації цинку в питній воді й досягати рівня, який викликає серйозні проблеми зі здоров’ям, такі як виразка шлунка, дерматит, анемія. Високі рівні цинку можуть пошкоджувати підшлункову залозу і порушувати білковий обмін, викликаючи ранній розвиток атеросклерозу.

Найбагатшим джерелом цинку вважаються устриці, краби, мідії та інші морепродукти, які є важливими складовими збалансованої дієти.

Оцініть користь статті:

Поділіться в соц. мережах:

Поки немає коментарів. Будь першим!

Додати коментар