Мікроелемент цинк (Zn) – поширена речовина в природі, яка має не аби яке значення для організму. Цинк необхідний нам в дуже невеликих кількостях, тому його відносять до мікроелементів.
Zn присутній у всіх клітинах та бере участь в численних біохімічних реакціях, наявний в складі багатьох ферментів і гормонів, незамінних для зростання і розвитку.
Щоб добре бачити в сутінках, сітківка ока повинна отримувати з харчових продуктів певну кількість цинку. Вчені з’ясували, що дієта, багата цинком, знижує ризик виникнення/розвитку Вікової Макулярної Дегенерації (ВМД).
Певна кількість цинку міститься в питній воді та в багатьох продуктах харчування, але варто пам’ятати, що організмом засвоюється лише ⅕ – ⅓ частини цинку.
Які продукти містять цинк?
- Морепродукти: устриці, краби, мідії – вживаються в сирому, смаженому, консервованому вигляді. В середньому в 100 грамах цих продуктів міститься від 6 до 8 добових норм цинку. Відомо, що надлишок Цинку ускладнює засвоення Міді та Заліза, тому щоденне вживання в їжу морепродуктів не рекомендується.
- Нежирна яловичина, свинина, яловича печінка та інші субпродукти також належать до прекрасних джерел Zn. Існує величезна кількість рецептів приготування страв з цих доступних продуктів. Великий вміст білка, жиророзчинних вітамінів, інших мікроелементів (Меди, Заліза) роблять ці продукти цінними для збалансованого харчування.
- Горіхи фундук, мигдаль, кеш’ю – є прекрасним доповненням до раціону харчування і допомагають організму підтримувати рівень цинку. У горіхах, в різних кількостях, в залежності від виду, містяться ще й мікроелементи кальцій, магній, калій, Омега-3 поліненасичені жирні кислоти, рослинний білок, клітковина та інші корисні компоненти.
- Філе курки та індички мають безліч кулінарних переваг, і також багаті цинком. Ці продукти легко засвоюються, багаті білком, низькокалорійні та рекомендовані в дієтичному харчуванні.
- Сири – відмінне джерело цього мікроелементу, кальцію, вітамінів В12 і D. У сирах містяться білок, незамінні амінокислоти, молочнокислі бактерії, корисні для загального здоров’я. Слід враховувати деякі “небажані” властивості сирів: великий вміст жиру і солі.
- Крупи – вівсяна, гречана, перлова, пшоняна, пшенична є традиційними сніданками й покращують роботу органів травлення, допомагають регулювати імунітет, мають безліч інших корисних якостей. І теж багаті на Zn.
- Зелені листові овочі, такі як шпинат, капуста броколі, цвітна, білокачанна, які також забезпечують нас водою, клітковиною, вітамінами С, РР, каротиноїдами, багаті на цинк.
- Гарбузове насіння, спеції (кардамон, базилік), кунжут, селера – все це прекрасні джерела цинку.
- Какао, чорний шоколад – багаті на цинк та містять цінний антиоксидант ресвератрол.
Як проявляється дефіцит цинку?
Нині частіше спостерігається нестача цинку в організмі, ніж його надлишок.
Проявами такої нестачи є різні ознаки збою в роботі нервової, зорової, імунної, кістково-м’язової, ендокринної систем: погіршення зору в сутінках, порушення сну, головні болі, порушення сприняття запахів, смаку, різноманітні шкірні симптоми, затримка статевого созрівання, росту, порушення мінералізації кісток, збільшення ризику розвитку цукрового діабету 2-го типу та ін.
Висновки:
- За смаком подібності між деякими продуктами тваринного походження (устрицями, яловичою печінкою, сирами, філе курки, індички) немає, проте їх об’єднує вміст досить великої кількості цинку.
- Відмінними джерелами цинку є багато продуктів рослинного походження (вівсяна, гречана, перлова, пшоняна, пшенична крупи, горіхи, листові овочі, какао).
- Збалансована дієта, корисная для здоров’я зору і загального здоров’я, повинна мати як продукти рослинного, так і тваринного походження.
Питання-відповідь
Наприклад, дієта, побудована в основному на вуглеводах (продукти рослинного походження: крупи, овочі), приймання сечогінних препаратів можуть бути причиною дефіциту цинку в організмі.
Звичні нам продукти харчування не можуть бути причиною надлишку цинку, оскільки цей мікроелемент міститься в них в безпечних кількостях. Надлишок цинку в організмі нині зустрічається нечасто. Промислові викиди, місця звалища токсичних відходів можуть бути причиною збільшення концентрації цинку в питній воді й досягати рівня, який викликає серйозні проблеми зі здоров’ям, такі як виразка шлунка, дерматит, анемія. Високі рівні цинку можуть пошкоджувати підшлункову залозу і порушувати білковий обмін, викликаючи ранній розвиток атеросклерозу.
Найбагатшим джерелом цинку вважаються устриці, краби, мідії та інші морепродукти, які є важливими складовими збалансованої дієти.
Оцініть користь статті:
Додати коментар