АКЦІЯ ВІД НУТРОФ®
ДЕТАЛЬНІШЕ

Що таке вікова макулярна дегенерація

Вікова Макулярна Дегенерація (ВМД – перекладі з англійської мови, Age-related Macular Degeneration, AMD) – прогресуюче хронічне захворювання очей, при якому страждає центральна зона сітківки (макула).

У наших очах макула, або жовта пляма, розташована по центру сітківки та відповідає за чіткість  зору. Ця зона має жовте забарвлення завдяки високому вмісту в ній двох натуральних пігментів, каротиноїдів, які називаються Лютеїн і Зеаксантин.

Ці каротиноїди є потужними антиоксидантами, вони надходять в організм людини з їжею та захищають сітківку ока від синіх хвиль світла. Таким чином, Лютеїн і Зеаксантин, виконують роль “парасольки” для сітківки ока.

Як правило, з віком макула стоншується (зменшується щільність макулярного пігмента), тому що в ній зменшується вміст Лютеїну та Зеаксантину.

Вчені довели, що зменшення щільності макулярного пігмента є одним з факторів ризику розвитку ВМД.

Сьогодні в економічно розвинених країнах світу Вікова Макулярна Дегенерація займає перше місце серед причин зниження зору і сліпоти у осіб старше 50 років.

Корисною інформацією для кожного є те, що у багатьох випадках можна знизити ризик розвитку ВМД заходами, доступними для всіх.

Для початку – коротка інформація про Вікову Макулярну Дегенерацію.

Розрізняють 2 форми ВМД: суху і вологу.

Суха форма ВМД є найбільш поширеною і спостерігається приблизно в 90% випадків. Як правило, захворювання розвивається роками, зір знижується поступово.

Волога форма ВМД розвивається в 10% випадків. Захворювання розвивається стрімко, швидко розвивається центральна сліпота, тому необхідна екстрена допомога офтальмолога.

Як проявляється Вікова Макулярна Дегенерація?

Якщо на початкових етапах Вікова Макулярна Дегенерація може протікати без будь-яких проявів, то з часом можуть з’явитися різні симптоми.

  • Зниження контрастності і чіткості зображення. Це – самий “непомітний” і частий симптом на початку хвороби, який буває приблизно у 40% людей.
  • З’являється потреба в більш яскравому освітленні.
  • Погіршення зору у другій половині дня.

На пізньому етапі  захворювання:

  • Ускладнюється бачення близько розташованих предметів
  • Складно розпізнавати обличчя людей
  • Неможливо керувати автомобілем.
  • Ці порушення зору не піддаються корекції окулярами і контактними лінзами, тому необхідне вживання профілактичних заходів, про які йде мова далі.

Фактори ризику розвитку вікової макулярної дегенерації

До таких факторів належать:

  • вік старше 50 років (вікові зміни, які відбуваються у будь-якому організмі, порушують обмін речовин і антиоксидантний захист , у тому числі в сітківці ока).
  • незбалансоване харчування (висока калорійність, надлишок цукру і насичених жирів, низький вміст вітамінів, антиоксидантів, мікроелементів та інших важливих компонентів також послаблюють антиоксидантний захист).
  • сімейна схильність (наявність ВМД у близьких родичів).
  • куріння (негативно впливає на судини очей і центральну зону сітківки – макулу).
  • недостатня фізична активність (сприяє розвитку хронічних захворювань, таких як цукровий діабет, артеріальна гіпертензія та ін., які можуть погіршити зір).

Профілактика ВМД: як зберегти зір з віком?

Відмовтеся від шкідливих звичок. Необхідно припинити курити. Нікотин негативно впливає на судини очного яблука, погіршує кровообіг у сітківці. У курців ризик розвитку ВМД в 2,5 рази вище.

Щодня дотримуйтесь правил збалансованого харчування (лінка на статтю про харчування). Здорова дієта, яка включає в себе антиоксидантні вітаміни і мікроелементи, сприяє нейтралізації вільних радикалів і допомагає захистити очі. Доповнюйте харчування спеціальними дієтичними добавками для здоров’я очей.

Підтримуйте достатню фізичну активність.

Якщо зір уже почав погіршуватись, зверніться до фахівця, не займайтеся самолікуванням. Крім того, після 40 років рекомендовано з профілактичною метою щороку перевіряти зір у офтальмолога.

Детальніше про зв’язок харчування і зору

Велике значення для підтримки зору має харчування. Зір працює з постійним навантаженням, і для його підтримки необхідне регулярне надходження антиоксидантних вітамінів, мікроелементів та інших корисних речовин.

Каротиноїди Лютеїн і Зеаксантин є особливо важливими для кращої роботи центральної зони сітківки (макули), вони є потужними антиоксидантами і одночасно мають здатність відбивати шкідливі сині промені сонячного та штучного світла. Ці речовини повинні надходити разом з їжею, тому що організм людини їх не виробляє– вони накопичуються в макулі. При цьому важливі не тільки кількість, а й співвідношення Лютеїну та Зеаксантину в їжі.

Дослідження показали, що у людей, які вживають продукти, що містять велику кількість Лютеїну та Зеаксантину – 10 міліграмів (мг) Лютеїну і 2 мг Зеаксантину щодня – кращий зір та нижчий ризик розвитку ВМД.

Лютеїн і Зеаксантин міститься у зелених листових овочах- шпинаті, деяких видах капусти (брокколі і калі), кукурудзі, зеленому горошку.

Про продукти, корисні для здоров’я очей, читайте тут https://nutrof.com.ua/uk/statti/yaki-produkti-korisni-dlya-ochej/

При виражених зорових навантаженнях додатково до свого раціону можна вживати спеціальні дієтичні добавки для здоров’я очей (вітамінно-антиоксидантні комплекси) з антиоксидантними вітамінами, мінералами, Омега-3 жирними кислотами, каротиноїдами, ресвератролом.

Висновки:

Вікова Макулярна Дегенерація відноситься до захворювань очей, ризику виникнення та\або прогресуванню  яких можна запобігти завдяки профілактичним заходам.

  • До важливих профілактичних заходів відносяться збалансоване харчування, з великим вмістом антиоксидантних вітамінів, мікроелементів та інших речовин,  що є корисними для підтримки здоров’я очей.
  • Початковими проявами ВМД можуть бути наступні ознаки: прямі лінії здаються хвилястими, відзначається погана контрастність кольорів, погіршується зір ввечері, неможливість корекції зору за допомогою лінз і окулярів.
  • Після 40 років рекомендований щорічний профілактичний огляд у офтальмолога. Важливо своєчасно звернутись до офтальмолога у випадках виникнення скарг на здоров’я зору.
  • Вживання дієтичних добавок для здоров’я очей разом із збалансованим харчуванням може допомогти зберегти зір.

 

 подписка

ПІДПИСКА:

Отримувати поради по
підтримці зору

Підписатися
12

Рейтинг

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосов, в среднем: 0 из 5)

ДІЄТИЧНА ДОБАВКА

Нутроф® Форте

Nutrof® Forte

ДІЄТИЧНА ДОБАВКА ДЛЯ ПІДТРИМАННЯ ЗДОРОВ’Я ЗОРУ
Нутроф® Форте – збалансована формула,
розроблена на основі сучасних наукових досягнень дієтологами та офтальмологами, що спеціалізуються на дослідженні сітківки, для підтримання здоров’я зору.

Нутроф® Форте містить вітаміни та мікроелементи з антиоксидантними властивостями, лютеїн, зеаксантин, омега-3 незамінні жирні кислоти, екстракт винограду культурного Vitis Vinifera, що містить 5% ресвератролу, та вітамін D3.
Нутроф® Форте містить основні поживні речовини для функціонування системи захисту очей від окислювального пошкодження, від шкідливих променів синього спектру сонячного світла.
Нутроф® Форте допомагає подолати дефіцит поживних мікроелементів, що може бути спричинений віковими змінами, збільшенням зорового навантаження, стресом, деякими захворюваннями або викликаний незбалансованим харчуванням (недостатній вміст фруктів, овочів та риби). Незбалансоване харчування є одним із чинників розвитку вікових захворювань очей, наприклад, вікової макулярної дегенерації.
Цинк, мідь, селен, вітаміни Е та С захищають елементи клітин від пошкодження оксидантами (вільними радикалами). Доповнюючи свій раціон вітамінно-антиоксидантним комплексом Нутроф® Форте, ви допоможете захистити власні очі від втрати життєво важливих поживних речовин.
ВІЛЬНІ РАДИКАЛИ
Вільні радикали – це молекули, які утворюються в процесі метаболізму клітин. Надлишок вільних радикалів може мати токсичну дію і спричиняти пошкодження в структурі ліпідів, протеїнів і ДНК, що призводить до погіршення функцій клітин. У нормальних фізіологічних умовах утворення вільних радикалів пригнічується захисною системою організму, в якій важливу роль відіграють антиоксиданти.
Дефіцит антиоксидантів може виникати в людини з роками (вікові особливості), або в осіб з вираженими зоровими навантаженнями, а також унаслідок незбалансованої дієти, стресу, деяких системних захворювань чи то захворювання очей. У цьому випадку доцільно включати до раціону дієтичні добавки.
АНТИОКСИДАНТИ
Антиоксиданти захищають клітини від пошкодження вільними радикалами, які прискорюють старіння і руйнування клітин. Вони допомагають виводити вільні радикали, забезпечуючи тим самим захист сітківки й макули від старіння.
ВІТАМІН Е
Вітамін E має антиоксидантні властивості, що сприяють: – захисту мембран клітин; – захисту жирних кислот від окислення. Вітамін Е міститься в рослинних оліях.
ВІТАМІН С
Вітамін С бере участь у нейтралізації вільних радикалів. Вітамін С необхідний для відновлення окисленого вітаміну Е (радикал токоферолу). Вітамін С міститься у фруктах і овочах.
ВІТАМІН D
Вітамін D ще називають «вітаміном сонячного світла». Він відноситься до жиророзчинних вітамінів, в організмі утворюється або при опроміненні сонячним світлом, або попадає з їжею. Кальциферол єдиний серед вітамінів, який діє в організмі як вітамін, і як гормон. Вітамін D впливає на обмін кальцію в організмі, підвищує імунітет, бере участь в регуляції артеріального тиску і роботи серця, важливий компонент для здоров’я очей, особливо при міопії, захворюваннях очей, пов’язаних з віком, або з цукровим діабетом.
ЦИНК
 Цинк – це природний активатор більш ніж 200 ферментів. Цинк сприяє підтримці здорового зору. Він діє як антиоксидант через складні механізми. Цинк міститься в м’ясі та рибі.
МІДЬ
Мідь відіграє важливу роль у видаленні вільних радикалів. Мідь також необхідна при прийомі дієтичних добавок, що містять цинк. Мідь міститься в м’ясних субпродуктах, молюсках, сухофруктах.
СЕЛЕН
Селен є кофактором глутатионпероксидаз – антиоксидантних ферментів, що є головним елементом захисту від вільних радикалів кисню. Селен міститься в рибі, молюсках, яйцях, часнику, грибах, м’ясі та крупах. XXXXXXXX N8031CA30L13/X0817
ЕКСТРАКТ ЧОРНОБРИВЦІВ ПРЯМОСТОЯЧИХ:
ЛЮТЕЇН І ЗЕАКСАНТИН
Лютеїн і зеаксантин – це два жовтих пігменти, які мають велику концентрацію у сітківці ока, в макулі, що відповідає за функції центрального зору та за гостроту зору. Лютеїн і зеаксантин утворюють захисний фільтр від шкідливих променів синього спектру сонячного світла. Вони також діють як антиоксиданти, захищають сітківку очей від окислювального руйнування. Лютеїн і зеаксантин містяться у великій кількості в деяких зелених овочах, як-от: шпинат, броколі, салатлатук.
ОМЕГА-3 НЕЗАМІННІ ЖИРНІ КИСЛОТИ
Докозагексаєнова кислота (ДГК) і ейкозапентаєнова кислота (ЕПК) – це поліненасичені жирні кислоти, які не утворюються в організмі людини, тому повинні надходити з їжею та дієтичними добавками. Омега-3 жирні кислоти – це структурні компоненти мембран клітин. ДГК знаходиться у великій кількості в нервах, мозку та в фоторецепторах ока. Омега-3 кислоти у значній кількості містяться у жирній рибі, як-от: тунець, лосось й оселедець.
ЕКСТРАКТ ВИНОГРАДУ КУЛЬТУРНОГО, ЩО МІСТИТЬ 5% РЕСВЕРАТРОЛУ
Виноград містить велику кількість фенольних антиоксидантних сполук, включаючи ресвератрол. Позитивний вплив ресвератролу на серцево-судинну систему був виявлений при вивченні «французького парадоксу». Ресвератрол наділений високими антиоксидантними властивостями, має вазоактивну дію, пригнічує окислення ліпопротеїнів низької щільності, агрегацію тромбоцитів і синтез ейкозаноїдів (молекул запалення). Ресвератрол міститься в деяких фруктах, особливо у винограді, а також у вині.
Cклад: одна капсула (маса капсули 802 мг ± 7.5%) містить: риб’ячий жир – 330 мг (Омега-3 незамінні жирні кислоти, з яких: ейкозапентаєнова кислота – 132 мг, докозагексаєнова кислота – 66 мг, докозапентаєнова кислота – не більше 16.5 мг), вітамін С – 60 мг, екстракт чорнобривців прямостоячих, що містить лютеїн – 10 мг і зеаксантин – 2 мг, вітамін Е – 10 мг, цинк (сульфат цинку) – 10 мг, екстракт винограду культурного, що містить 5% ресвератролу – 1мг ресвератролу, мідь (сульфат міді) – 500 мкг, селен (селенові дріжджі) – 25 мкг, вітамін D3 – 5 мкг, глутатіон; допоміжні речовини: емульгатор – гліцерол моностеарат. Склад оболонки капсули: глазуруючий агент – бичачий желатин; зволожувачі – гліцерин, сорбіт; барвники – заліза оксид червоний, заліза оксид чорний; вода очищена.
Рекомендації до споживання: Нутроф® Форте може бути рекомендований для корекції раціону харчування як додаткове джерело антиоксидантних вітамінів та мікроелементів, омега-3 незамінних жирних кислот, макулярних пігментів (лютеїн і зеаксантин), ресвератролу та вітаміну D3 для підтримання здоров`я зору, нормальних функцій зору, захисту органів зору від окисного пошкодження.
Застереження щодо споживання: індивідуальна чутливість до компонентів. В окремих випадках можуть спостерігатися невеликі порушення травлення (нудота, відрижка, діарея). Ця дієтична добавка не призначена для лікування, не повинна застосовуватися як заміна повноцінному раціону харчування. Перед застосуванням рекомендована консультація лікаря, особливо вагітним та жінкам в період лактації.
Не є лікарським засобом.
Без ГМО
Спосіб застосування: по 1 капсулі на день, бажано під час прийому їжі, з невеликою кількістю води. Не перевищуйте вище рекомендовану дозу.
Тривалість застосування: до 12 тижнів; в подальшому тривалість курсу узгоджувати з лікарем.
Умови зберігання: зберігати при температурі не вище 25 °C, захищати від світла та вологи. Зберігати в недоступному для дітей місці.
Строк придатності: 24 місяці. Не застосовувати після закінчення строку придатності, що зазначений на упаковці або при порушенні цілісності упаковки.
Форма випуску: капсули (маса капсули 802 мг ± 7.5%) у блістерах, по 30 капсул (маса нетто 24.06 г) у картонній коробці.
Виробник: Лаборатуар Теа [Laboratoires Thea]; 12 вул. Луі Блеріо 63100 Клермон-Ферран Седекс 2, Франція. Тел. + 33 4 73 98 14 36; www.laboratoires-thea.com (здійснює функції щодо прийняття претензій від споживача).
на заводі Свісс Капс ГмбХ [Swiss Caps GmbH], Грассінгерштрассе 9, 83043 Бад Айблінг, Німеччина, Тел. +49 8061 93101; www.aenova-group.com.

×