АКЦІЯ ВІД НУТРОФ®
ДЕТАЛЬНІШЕ

Омега-3 жирні кислоти: користь для здоров’я

Омега 3 для здорового зрения

Омега-3 – група  речовин з потужною антиоксидантною активністю, яки не надто широко поширена в природі, на відміну, скажімо, від вітаміну С.

Відкриті ще в 30-і роки минулого століття, вони й в наші часи продовжують активно вивчатися фахівцями з метою максимального використання для збереження здоров’я людини, для продовження активного довголіття, для боротьби з багатьма хронічними захворюваннями.

Одні властивості Омега-3 жирних кислот доведені незаперечно, інші чекають на дослідження для свого підтвердження або спростування. Однак цілком зрозуміло: для здоров’я людини Омега-3 важливі та незамінні.

Для того, щоб ці важливі компоненти їжі мали змогу максимально проявити свої корисні властивості, необхідно враховувати те, як вони поводяться в процесі зберігання та приготування продуктів, як взаємодіють з іншими поживними речовинами.

Ця стаття дає інформацію про основні типи Омега-3 жирних кислот, і про те, як вони працюють в організмі.

  1. Омега-3 важливі для зору і для всього організму
  2. Що входить до групи “омега-3 жирні кислоти”
  3. Як саме омега-3 жирні кислоти сприяють збереженню здоров’я очей?
  4. Різниця між ОМЕГА-3 та ОМЕГА-6
  5. Харчові джерела Омега-3 жирних кислот:
  6. Висновки

Омега-3 важливі для зору і для всього організму

Омега-3 жирні кислоти – це важливі жири, необхідні для підтримки зору і для здоров’я людини в цілому. Вони не виробляються організмом, їх функції не можуть взяти на себе ніякі інші речовини. Тому їх відносять до незамінних.

Омега-3 жирні кислоти мають свої особливості, які необхідно враховувати, щоб правильно їх використовувати.

Ці сполуки важливі для:

  • системи зору (збереження здоров’я зору);
  • серцево-судинної системи (зниження ризику розвитку інсульту та інфаркту);
  • головного мозку (правильного розвитку і функціонування);
  • згортання крові (підтримка оптимальних параметрів згортання);

 

Що входить до групи “омега-3 жирні кислоти”

До групи Омега-3 входить декілька кислот.

Найважливіші для організму людини:

  • Ейкозапентаєнова кислота (ЕПК)
  • Докозагексаєнова кислота (ДГК)

Корисні складові омега-3 для зору

ЕПК і ДГК грають величезну роль в правильному функціонуванні організму:

1. входять до складу стінок клітин (мембран) наших органів;

2. виконують роль бар’єру для проникнення в клітину шкідливих речовин;

3. захищають клітини від несприятливого впливу різних чинників;

4. підтримують цілісність клітинної стінки;

5. проявляють протизапальний ефект.

Високу концентрацію Омега-3 жирних кислот виявлено в головному мозку і світлочутливому шарі сітківки ока (макулі). Цей шар ще називають зоровим, або макулярним, пігментом.

Цікаво, що у Омега-3 жирних кислот є схожий за назвою, але зовсім не схожий за дією на організм конкурент – Омега-6 жирні кислоти, які в нашому традиційному харчуванні присутні у великій кількості. Особливості Омега-6 жирних кислот ми розглянемо нижче.

Як саме омега-3 жирні кислоти сприяють збереженню здоров’я очей?

Відомо, що високий рівень вмісту Омега-3 жирних кислот в організмі є потужним фактором, який сприяє збереженню здоров’я зору.

Сьогодні відомі основні механізми, завдяки яким вони надають такий вплив, а саме:

1. зменшення проявів запалення, що важливо для зниження ризику розвитку захворювань очей, пов’язані в віком, наприклад, Вікової Макулярної Дегенерації (ВМД);

2. збільшення щільності зорового (макулярного) пігменту в сітківці, що знову-таки сприяє зменшенню ризику розвитку та прогресування ВМД;

3. підтримання активності залоз, які відповідають за вироблення сльози; слізна плівка захищає слизову оболонку ока від висихання і завдяки цьому зменшується ймовірність розвитку.

 

Різниця між ОМЕГА-3 та ОМЕГА-6

Відомо, що люди, які їдять багато продуктів, що містять Омега-3, менш схильні до розвитку вікових захворювань очей, в тому числі, розвитку і прогресуванню ВМД, ніж ті, хто їх недоотримує з їжею. Омега-3 надають позитивний вплив на зір, серцево-судинну, систему згортання крові й т.п. Тому важливо, щоб в нашому харчуванні Омега-3 жирні кислоти були присутні в достатній кількості.

У складі нашого харчування також містяться Омега-6 жирні кислоти: в м’ясі курятини та індика, насінні соняшнику, волоських горіхах, мигдалі, соєвих бобах, оливковій олії, висівках вівса, маргарині та ін.

Фактично, Омега-3 і Омега-6 конкурують за своє місце в обміні речовин в організмі людини, та при надмірному накопиченні Омега-6 ефекти Омега-3 знижуються.

Оптимальне співвідношення Омега-6 до Омега-3 жирних кислот має становити 4:1, але в звичному нам раціоні харчування воно може доходити до 20:1Такий раціон харчування може надати небажаний негативний вплив на організм людини і підвищувати ризик розвитку деяких захворювань.

Правильне співвідношення омега 6 до омега 3

Співвідношення жирних кислот в звичному нам раціоні

 

Харчові джерела Омега-3 жирних кислот:

Крупна жирна морська риба:

  • тунець

Дрібна жирна морська риба:

  • скумбрія
  • анчоуси
  • сардини
  • оселедець

Лососева риба:

  • форель
  • всі види лососів

Насіння льону

Масло насіння льону

Масло насіння гірчиці

Оливкова олія

Шпинат

Морські водорослі

Тут ви знайдете список корисних продуктів для очей.

Важливо враховувати, що Омега-3 жирні кислоти не тільки втрачають свої цінні якості від дії сонячних променів, температури, тривалого зберігання, а й стають шкідливими для організму людини під дією цих факторів.

Тому продукти, багаті на Омега-3, не повинні зберігатися при доступі світла, їх небажано заморожувати на тривалий період, їм протипоказана багаторазова заморозка.

  • Наприклад, риба повинна зберігатися в замороженому вигляді упакована герметично, щоб не допустити контакту з повітрям. Готові страви з такої риби також повинні зберігатися мінімальний термін, повторна заморозка їм протипоказана.
  • Рослинні масла правильно зберігати в темних скляних чи металевих ємностях, після відкупорювання прибирати в холодильник і використовувати максимум протягом місяця.

На додаток до раціону харчування, який містить антиоксидантні речовини і мінерали, як джерело Омега-3 жирних кислот можна приймати дієтичні добавки.

Дієтична добавка Нутроф® Форте в своєму складі має риб’ячий жир – 330 мг, в якому містяться Омега-3 жирні кислоти.

Для збереження якостей Омега-3 жирних кислот при виробництві капсул Нутроф® Форте застосована унікальна патентована технологія Синерджи Еффект® від компанії Поляріс. Завдяки цій технології Омега-3 жирні кислоти захищені від окислення, що зберігає їх якість.

ВИСНОВКИ:

1. Для підтримки здоров’я зору і загального здоров’я важливий якісний склад їжі. Омега-3 жирні кислоти – необхідний і незамінний компонент якісного раціонального харчування.

2. Необхідно правильно зберігати і обробляти продукти, багаті на Омега-3 для збереження їх корисних властивостей.

3. Наше завдання вживати в їжі достатню кількість продуктів з Омега-3, оскільки продукти з Омега-6 містяться у великій кількості в щоденному звичному раціоні.

4. На додаток до раціонального харчування, джерелом антиоксидантних компонентів, в тому рахунку й Омега-3 жирних кислот, можуть бути дієтичні добавки.

 подписка

ПІДПИСКА:

Отримувати поради по
підтримці зору

Підписатися
211

Рейтинг

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(1 голос, в среднем: 5 из 5)

ДІЄТИЧНА ДОБАВКА

Нутроф® Форте

Nutrof® Forte

ДІЄТИЧНА ДОБАВКА ДЛЯ ПІДТРИМАННЯ ЗДОРОВ’Я ЗОРУ
Нутроф® Форте – збалансована формула,
розроблена на основі сучасних наукових досягнень дієтологами та офтальмологами, що спеціалізуються на дослідженні сітківки, для підтримання здоров’я зору.

Нутроф® Форте містить вітаміни та мікроелементи з антиоксидантними властивостями, лютеїн, зеаксантин, омега-3 незамінні жирні кислоти, екстракт винограду культурного Vitis Vinifera, що містить 5% ресвератролу, та вітамін D3.
Нутроф® Форте містить основні поживні речовини для функціонування системи захисту очей від окислювального пошкодження, від шкідливих променів синього спектру сонячного світла.
Нутроф® Форте допомагає подолати дефіцит поживних мікроелементів, що може бути спричинений віковими змінами, збільшенням зорового навантаження, стресом, деякими захворюваннями або викликаний незбалансованим харчуванням (недостатній вміст фруктів, овочів та риби). Незбалансоване харчування є одним із чинників розвитку вікових захворювань очей, наприклад, вікової макулярної дегенерації.
Цинк, мідь, селен, вітаміни Е та С захищають елементи клітин від пошкодження оксидантами (вільними радикалами). Доповнюючи свій раціон вітамінно-антиоксидантним комплексом Нутроф® Форте, ви допоможете захистити власні очі від втрати життєво важливих поживних речовин.
ВІЛЬНІ РАДИКАЛИ
Вільні радикали – це молекули, які утворюються в процесі метаболізму клітин. Надлишок вільних радикалів може мати токсичну дію і спричиняти пошкодження в структурі ліпідів, протеїнів і ДНК, що призводить до погіршення функцій клітин. У нормальних фізіологічних умовах утворення вільних радикалів пригнічується захисною системою організму, в якій важливу роль відіграють антиоксиданти.
Дефіцит антиоксидантів може виникати в людини з роками (вікові особливості), або в осіб з вираженими зоровими навантаженнями, а також унаслідок незбалансованої дієти, стресу, деяких системних захворювань чи то захворювання очей. У цьому випадку доцільно включати до раціону дієтичні добавки.
АНТИОКСИДАНТИ
Антиоксиданти захищають клітини від пошкодження вільними радикалами, які прискорюють старіння і руйнування клітин. Вони допомагають виводити вільні радикали, забезпечуючи тим самим захист сітківки й макули від старіння.
ВІТАМІН Е
Вітамін E має антиоксидантні властивості, що сприяють: – захисту мембран клітин; – захисту жирних кислот від окислення. Вітамін Е міститься в рослинних оліях.
ВІТАМІН С
Вітамін С бере участь у нейтралізації вільних радикалів. Вітамін С необхідний для відновлення окисленого вітаміну Е (радикал токоферолу). Вітамін С міститься у фруктах і овочах.
ВІТАМІН D
Вітамін D ще називають «вітаміном сонячного світла». Він відноситься до жиророзчинних вітамінів, в організмі утворюється або при опроміненні сонячним світлом, або попадає з їжею. Кальциферол єдиний серед вітамінів, який діє в організмі як вітамін, і як гормон. Вітамін D впливає на обмін кальцію в організмі, підвищує імунітет, бере участь в регуляції артеріального тиску і роботи серця, важливий компонент для здоров’я очей, особливо при міопії, захворюваннях очей, пов’язаних з віком, або з цукровим діабетом.
ЦИНК
 Цинк – це природний активатор більш ніж 200 ферментів. Цинк сприяє підтримці здорового зору. Він діє як антиоксидант через складні механізми. Цинк міститься в м’ясі та рибі.
МІДЬ
Мідь відіграє важливу роль у видаленні вільних радикалів. Мідь також необхідна при прийомі дієтичних добавок, що містять цинк. Мідь міститься в м’ясних субпродуктах, молюсках, сухофруктах.
СЕЛЕН
Селен є кофактором глутатионпероксидаз – антиоксидантних ферментів, що є головним елементом захисту від вільних радикалів кисню. Селен міститься в рибі, молюсках, яйцях, часнику, грибах, м’ясі та крупах. XXXXXXXX N8031CA30L13/X0817
ЕКСТРАКТ ЧОРНОБРИВЦІВ ПРЯМОСТОЯЧИХ:
ЛЮТЕЇН І ЗЕАКСАНТИН
Лютеїн і зеаксантин – це два жовтих пігменти, які мають велику концентрацію у сітківці ока, в макулі, що відповідає за функції центрального зору та за гостроту зору. Лютеїн і зеаксантин утворюють захисний фільтр від шкідливих променів синього спектру сонячного світла. Вони також діють як антиоксиданти, захищають сітківку очей від окислювального руйнування. Лютеїн і зеаксантин містяться у великій кількості в деяких зелених овочах, як-от: шпинат, броколі, салатлатук.
ОМЕГА-3 НЕЗАМІННІ ЖИРНІ КИСЛОТИ
Докозагексаєнова кислота (ДГК) і ейкозапентаєнова кислота (ЕПК) – це поліненасичені жирні кислоти, які не утворюються в організмі людини, тому повинні надходити з їжею та дієтичними добавками. Омега-3 жирні кислоти – це структурні компоненти мембран клітин. ДГК знаходиться у великій кількості в нервах, мозку та в фоторецепторах ока. Омега-3 кислоти у значній кількості містяться у жирній рибі, як-от: тунець, лосось й оселедець.
ЕКСТРАКТ ВИНОГРАДУ КУЛЬТУРНОГО, ЩО МІСТИТЬ 5% РЕСВЕРАТРОЛУ
Виноград містить велику кількість фенольних антиоксидантних сполук, включаючи ресвератрол. Позитивний вплив ресвератролу на серцево-судинну систему був виявлений при вивченні «французького парадоксу». Ресвератрол наділений високими антиоксидантними властивостями, має вазоактивну дію, пригнічує окислення ліпопротеїнів низької щільності, агрегацію тромбоцитів і синтез ейкозаноїдів (молекул запалення). Ресвератрол міститься в деяких фруктах, особливо у винограді, а також у вині.
Cклад: одна капсула (маса капсули 802 мг ± 7.5%) містить: риб’ячий жир – 330 мг (Омега-3 незамінні жирні кислоти, з яких: ейкозапентаєнова кислота – 132 мг, докозагексаєнова кислота – 66 мг, докозапентаєнова кислота – не більше 16.5 мг), вітамін С – 60 мг, екстракт чорнобривців прямостоячих, що містить лютеїн – 10 мг і зеаксантин – 2 мг, вітамін Е – 10 мг, цинк (сульфат цинку) – 10 мг, екстракт винограду культурного, що містить 5% ресвератролу – 1мг ресвератролу, мідь (сульфат міді) – 500 мкг, селен (селенові дріжджі) – 25 мкг, вітамін D3 – 5 мкг, глутатіон; допоміжні речовини: емульгатор – гліцерол моностеарат. Склад оболонки капсули: глазуруючий агент – бичачий желатин; зволожувачі – гліцерин, сорбіт; барвники – заліза оксид червоний, заліза оксид чорний; вода очищена.
Рекомендації до споживання: Нутроф® Форте може бути рекомендований для корекції раціону харчування як додаткове джерело антиоксидантних вітамінів та мікроелементів, омега-3 незамінних жирних кислот, макулярних пігментів (лютеїн і зеаксантин), ресвератролу та вітаміну D3 для підтримання здоров`я зору, нормальних функцій зору, захисту органів зору від окисного пошкодження.
Застереження щодо споживання: індивідуальна чутливість до компонентів. В окремих випадках можуть спостерігатися невеликі порушення травлення (нудота, відрижка, діарея). Ця дієтична добавка не призначена для лікування, не повинна застосовуватися як заміна повноцінному раціону харчування. Перед застосуванням рекомендована консультація лікаря, особливо вагітним та жінкам в період лактації.
Не є лікарським засобом.
Без ГМО
Спосіб застосування: по 1 капсулі на день, бажано під час прийому їжі, з невеликою кількістю води. Не перевищуйте вище рекомендовану дозу.
Тривалість застосування: до 12 тижнів; в подальшому тривалість курсу узгоджувати з лікарем.
Умови зберігання: зберігати при температурі не вище 25 °C, захищати від світла та вологи. Зберігати в недоступному для дітей місці.
Строк придатності: 24 місяці. Не застосовувати після закінчення строку придатності, що зазначений на упаковці або при порушенні цілісності упаковки.
Форма випуску: капсули (маса капсули 802 мг ± 7.5%) у блістерах, по 30 капсул (маса нетто 24.06 г) у картонній коробці.
Виробник: Лаборатуар Теа [Laboratoires Thea]; 12 вул. Луі Блеріо 63100 Клермон-Ферран Седекс 2, Франція. Тел. + 33 4 73 98 14 36; www.laboratoires-thea.com (здійснює функції щодо прийняття претензій від споживача).
на заводі Свісс Капс ГмбХ [Swiss Caps GmbH], Грассінгерштрассе 9, 83043 Бад Айблінг, Німеччина, Тел. +49 8061 93101; www.aenova-group.com.

×