Омега-3 – група речовин з потужною антиоксидантною активністю, яки не надто широко поширена в природі, на відміну, скажімо, від вітаміну С.
Відкриті ще в 30-і роки минулого століття, вони й в наші часи продовжують активно вивчатися фахівцями з метою максимального використання для збереження здоров’я людини, для продовження активного довголіття, для боротьби з багатьма хронічними захворюваннями.
Одні властивості Омега-3 жирних кислот доведені незаперечно, інші чекають на дослідження для свого підтвердження або спростування. Однак цілком зрозуміло: для здоров’я людини Омега-3 важливі та незамінні.
Для того, щоб ці важливі компоненти їжі мали змогу максимально проявити свої корисні властивості, необхідно враховувати те, як вони поводяться в процесі зберігання та приготування продуктів, як взаємодіють з іншими поживними речовинами.
Ця стаття дає інформацію про основні типи Омега-3 жирних кислот, і про те, як вони працюють в організмі.
Омега-3 важливі для зору і для всього організму
Омега-3 жирні кислоти – це важливі жири, необхідні для підтримки зору і для здоров’я людини в цілому. Вони не виробляються організмом, їх функції не можуть взяти на себе ніякі інші речовини. Тому їх відносять до незамінних.
Омега-3 жирні кислоти мають свої особливості, які необхідно враховувати, щоб правильно їх використовувати.
Ці сполуки важливі для:
- системи зору (збереження здоров’я зору);
- серцево-судинної системи (зниження ризику розвитку інсульту та інфаркту);
- головного мозку (правильного розвитку і функціонування);
- згортання крові (підтримка оптимальних параметрів згортання);
Що входить до групи “омега-3 жирні кислоти”
До групи Омега-3 входить декілька кислот.
Найважливіші для організму людини:
- Ейкозапентаєнова кислота (ЕПК)
- Докозагексаєнова кислота (ДГК)
ЕПК і ДГК грають величезну роль в правильному функціонуванні організму:
1. входять до складу стінок клітин (мембран) наших органів;
2. виконують роль бар’єру для проникнення в клітину шкідливих речовин;
3. захищають клітини від несприятливого впливу різних чинників;
4. підтримують цілісність клітинної стінки;
5. проявляють протизапальний ефект.
Високу концентрацію Омега-3 жирних кислот виявлено в головному мозку і світлочутливому шарі сітківки ока (макулі). Цей шар ще називають зоровим, або макулярним, пігментом.
Цікаво, що у Омега-3 жирних кислот є схожий за назвою, але зовсім не схожий за дією на організм конкурент – Омега-6 жирні кислоти, які в нашому традиційному харчуванні присутні у великій кількості. Особливості Омега-6 жирних кислот ми розглянемо нижче.
Як саме омега-3 жирні кислоти сприяють збереженню здоров’я очей?
Відомо, що високий рівень вмісту Омега-3 жирних кислот в організмі є потужним фактором, який сприяє збереженню здоров’я зору.
Сьогодні відомі основні механізми, завдяки яким вони надають такий вплив, а саме:
1. зменшення проявів запалення, що важливо для зниження ризику розвитку захворювань очей, пов’язані в віком, наприклад, Вікової Макулярної Дегенерації (ВМД);
2. збільшення щільності зорового (макулярного) пігменту в сітківці, що знову-таки сприяє зменшенню ризику розвитку та прогресування ВМД;
3. підтримання активності залоз, які відповідають за вироблення сльози; слізна плівка захищає слизову оболонку ока від висихання і завдяки цьому зменшується ймовірність розвитку.
Різниця між ОМЕГА-3 та ОМЕГА-6
Відомо, що люди, які їдять багато продуктів, що містять Омега-3, менш схильні до розвитку вікових захворювань очей, в тому числі, розвитку і прогресуванню ВМД, ніж ті, хто їх недоотримує з їжею. Омега-3 надають позитивний вплив на зір, серцево-судинну, систему згортання крові й т.п. Тому важливо, щоб в нашому харчуванні Омега-3 жирні кислоти були присутні в достатній кількості.
У складі нашого харчування також містяться Омега-6 жирні кислоти: в м’ясі курятини та індика, насінні соняшнику, волоських горіхах, мигдалі, соєвих бобах, оливковій олії, висівках вівса, маргарині та ін.
Фактично, Омега-3 і Омега-6 конкурують за своє місце в обміні речовин в організмі людини, та при надмірному накопиченні Омега-6 ефекти Омега-3 знижуються.
Оптимальне співвідношення Омега-6 до Омега-3 жирних кислот має становити 4:1, але в звичному нам раціоні харчування воно може доходити до 20:1. Такий раціон харчування може надати небажаний негативний вплив на організм людини і підвищувати ризик розвитку деяких захворювань.
Харчові джерела Омега-3 жирних кислот:
Крупна жирна морська риба:
- тунець
Дрібна жирна морська риба:
- скумбрія
- анчоуси
- сардини
- оселедець
Лососева риба:
- форель
- всі види лососів
Насіння льону
Масло насіння льону
Масло насіння гірчиці
Оливкова олія
Шпинат
Морські водорослі
Тут ви знайдете список корисних продуктів для очей.
Важливо враховувати, що Омега-3 жирні кислоти не тільки втрачають свої цінні якості від дії сонячних променів, температури, тривалого зберігання, а й стають шкідливими для організму людини під дією цих факторів.
Тому продукти, багаті на Омега-3, не повинні зберігатися при доступі світла, їх небажано заморожувати на тривалий період, їм протипоказана багаторазова заморозка.
- Наприклад, риба повинна зберігатися в замороженому вигляді упакована герметично, щоб не допустити контакту з повітрям. Готові страви з такої риби також повинні зберігатися мінімальний термін, повторна заморозка їм протипоказана.
- Рослинні масла правильно зберігати в темних скляних чи металевих ємностях, після відкупорювання прибирати в холодильник і використовувати максимум протягом місяця.
На додаток до раціону харчування, який містить антиоксидантні речовини і мінерали, як джерело Омега-3 жирних кислот можна приймати дієтичні добавки.
Дієтична добавка Нутроф® Форте в своєму складі має риб’ячий жир – 330 мг, в якому містяться Омега-3 жирні кислоти.
Для збереження якостей Омега-3 жирних кислот при виробництві капсул Нутроф® Форте застосована унікальна патентована технологія Синерджи Еффект® від компанії Поляріс. Завдяки цій технології Омега-3 жирні кислоти захищені від окислення, що зберігає їх якість.
ВИСНОВКИ:
1. Для підтримки здоров’я зору і загального здоров’я важливий якісний склад їжі. Омега-3 жирні кислоти – необхідний і незамінний компонент якісного раціонального харчування.
2. Необхідно правильно зберігати і обробляти продукти, багаті на Омега-3 для збереження їх корисних властивостей.
3. Наше завдання вживати в їжі достатню кількість продуктів з Омега-3, оскільки продукти з Омега-6 містяться у великій кількості в щоденному звичному раціоні.
4. На додаток до раціонального харчування, джерелом антиоксидантних компонентів, в тому рахунку й Омега-3 жирних кислот, можуть бути дієтичні добавки.
Оцініть користь статті:
Додати коментар