НАВІЩО ВІТАМІН С ПОТРІБЕН ОЧАМ?

Вітамін С, або аскорбінова кислота – це насправді група вітамінів (аскорбатів), які розчиняються у воді (важлива хімічна властивість) Завдяки цій властивості, кількість вітаміну С організмом суворо контролюється, і легко виводиться його надлишок

Найбільше вітаміну С міститься в мозку, білих клітинах крові (лейкоцитах), очах (рогівка), наднирниках

ЗНАЧЕННЯ ВІТАМІНУ С:

Відновлює вітамін Е, тим самим допомагає зберегти зір взаємодіючи з іншими антиоксидантами, може уповільнювати розвиток ВМД (коли є високий ризик розвитку ВМД, що прогресує)

може зменшувати ризик розвитку катаракти

використовується в організмі для вироблення колагену, який створює основу сполучної тканини; колаген є в рогівці ока як антиоксидант важливий для роботи імунної системи

завдяки йому організм здатний засвоювати залізо з рослинних продуктів

НЕДОСТАТНІЙ РІВЕНЬ вітаміну С: НАСЛІДКИ ДЕФІЦИТУ

Недостатній рівень вітаміну С може виникнути:

у курців і пасивних курців
(через підвищення окисного стресу)

у випадках, коли вибір харчових продуктів обмежений

при деяких хронічних захворюваннях
(важкі захворювання нирок, наприклад)

Дефіцит може проявлятися у вигляді:

м’язової слабкості

набряклості й кровоточивості ясен

втрати зубів

крововиливів під шкіру

хворобливості та тугої рухливості суглобів

анемії, втоми й депресії

Наслідки тривалої недостатності вітаміну С для організму вивчаються в плані
впливу його на серцево-судинну систему,
виникнення і розвиток онкологічних захворювань,
стан імунітету

ПРОДУКТИ, ЯКІ МІСТЯТЬ ВІТАМІН С:

Вітамін С міститься в овочах і фруктах, його рівень залежить від умов їх вирощування і зберігання Приготування та консервування продуктів може знизити його зміст Світло також руйнує вітамін С Але, якщо їжа готується на пару або в мікрохвильовій печі, це зменшує втрати вітаміну С

Для прикладу – список овочів та фруктів з високим вмістом вітаміну С

капуста (броколі, червонокачанна, білокачанна, брюссельська, кормова)

Обліпиха

Чорна смородина

Шипшина

Цитрусові

Томати

Солодкий перець

Ягоди полуниці й суниці

Ківі

Соки (томатний, цитрусові)

Квашені овочі (в першу чергу капуста)

Не варто забувати про інші корисні продукти для очей:

Нутроф® Форте містить вітамін С – 60 мг