МІКРОЕЛЕМЕНТИ ЦИНК І СЕЛЕН ДЛЯ ПІДТРИМКИ ЗОРУ

Цинк – другий за поширеністю в організмі людини мікроелемент після заліза, і єдиний метал, який представлений у всіх класах ферментів Роль цинку в організмі величезна:

в очах, мозку, м’язах, кістках, нирках і печінці людини міститься багато цинку

цинк необхідний для росту і розвитку організму, важливий для здоров’я шкіри й волосся

має ключове значення у функціонуванні репродуктивних органів у чоловіків

очі мають високу концентрацію цинку

цинк необхідний для роботи центральної зони сітківки ока

паличок, завдяки яким ми бачимо в сутінках та в темряві

Селен відноситься до мікроелементів першої необхідності для здоров’я людини і тварин Вважається, що вміст селену в організмі людини знаходиться в діапазоні 13-20 міліграм, на добу людині необхідно 55 мкг. Біологічне значення селену:

Основна функція селену – відновлення антиоксидантних ферментів після виконання ними своєї дії – нейтралізації вільних радикалів

Щитоподібна залоза і кожна клітина організму, яка використовує гормони щитоподібної залози, вимагають селену

Селен взаємодіє з іншими мікроелементами: цинком, міддю, йодом, а так само з вітаміном Е

Підвищений вміст селену в раціоні знижує токсичний вплив ртуті – при низьких і помірних дозах ртуті

Рослини можуть накопичувати селен як захист від вживання в їжу тваринами, але для життєдіяльності рослин цей мікроелемент не дуже важливий

ДО ЧОГО МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДЕФІЦИТ ЦИНКУ ТА СЕЛЕНУ

Недостатній рівень цинку може бути при низькому споживанні білка, залежати від якості рослинних джерел, від стану травної системи, від вікових потреб організму

Симптоми легкого дефіциту цинку в організмі людини різноманітні:

проблеми з боку зору

знижений імунітет

захворювання шкіри та нігтів

випадіння волосся

пригнічений ріст

затримка статевого розвитку у дітей

Значний дефіцит селену можливий при нестачі вітаміну Е, дії ртуті, при сильному порушенні всмоктування в кишківнику, у літніх людей (старше 90 років) Недостатнє споживання селену можливо у вегетаріанців, їжа яких тривалий час складається з рослин, вирощених на ґрунтах з низьким вмістом селену

Всього організм може містити від 2 до 4 грамів цинку
Можливий надлишок виводиться потовими залозами, організм не створює запасів цинку

ЗВІДКИ ЦИНК ПОТРАПЛЯЄ В ОРГАНІЗМ

М’ясо

Злакові

Цинк міститься в різних продуктах харчування , особливо в тих, які багаті білком, наприклад:

червоне м’ясо: свинина, баранина

птах

риба

яйця

сири

устриці

морепродукти

Якщо цинку в ґрунті достатньо, рослинними харчовими джерелами
є злакові:

пшениця (зародки й висівки)

кунжут

насіння соняшнику і гарбуза

насіння гірчиці

різні види бобів

горіхи (особливо мигдаль)

Нутроф® Форте містить сульфат цинку (сполука, яка добре засвоюється організмом) Крім цинку, Нутроф® Форте містить селен і мідь (сульфат міді), для збереження балансу цих мікроелементів

ДЕ МІСТИТЬСЯ СЕЛЕН

Селен є в продуктах і тваринного, і рослинного походження Його вміст відрізняється залежно від вмісту селену в ґрунті, на якому були вирощени рослини або тварини Тому одні й ті ж продукти можуть мати більш ніж десятикратну різницю вмісту селену

горіхи

злаки

часник

гриби

горобина

риба

яйця

м’ясо